Actualitate

Cu sngele tau poti salva trei vieti

Milioane de oameni din intreaga lume au supravietuit datorita unor persoane pe care nu le-au cunoscut vreodata, care de buna voie au facut o donatie de sange. Totul pare o „poveste” pana cineva din cei la care tinem ca la lumina ochilor are nevoie urgenta de sange pentru a supravietui. Si atunci cauti cu disperare oameni care ar binevoi sa-i ofere rudei tale „o picatura de viata”. Ar fi minunat daca in timpul sarbatorilor de iarna am dona sange. Toata viata ne-am aminti de Craciunul in care am salvat un om.

Din pacate, in R. Moldova exista mai putini donatori voluntari, in comparatie cu tarile europene. Din numarul total de donatori, doar 20 la suta sunt voluntari, ceilalti sunt persoane care doneaza sange pentru o ruda sau un prieten bolnav. Grupele rare de sange sunt considerate: I-a, a II-a, a III-a, a IV-a, cu Rh negativ, si a IV-a, Rh +. Victor Savca, vicedirector la CNTS, ne-a spus ca „in prezent s-a renuntat la practica veche cand sangele de gr. I, Rh+ sa se foloseasca pentru toate celelalte grupe. Deoarece uneori pot aparea reactii nedorite la persoana care receptioneaza sange de alta grupa, s-a decis ca fiecare sa primeasca sange doar de grupa pe care o are. Din acest motiv apar probleme cu grupele mai rar intalnite. Oricum, intotdeauna avem rezerve suficiente, desi se intampla uneori ca necesitatile spitalelor sa fie mai mari. In astfel de situatii contactam oamenii care poseda grupele rare de sange si-i rugam sa doneze. Unii sunt receptivi, altii nu prea”.

Fii sigur, de sangele tau este intotdeauna nevoie

Cunoscuta interpreta Geta Burlacu are una din grupele rare de sange. Cu doi ani in urma, ea a donat sange pentru o femeie gravida care se pregatea sa nasca prin cezariana. Atunci ea a fost inclusa in baza de date a Centrului National de Transfuzie a Sangelui (CNTS). Recent, interpreta a fost contactata de o persoana de la CNTS care a rugat-o sa doneze sange, fiindca rezervele de sange de grupe rare scazusera.
„Mi s-a spus ca, de obicei, este suficient sange de toate grupele, dar in acea saptamana au fost mai multe cazuri in care s-a solicitat sange anume de grupa pe care o am eu. Am donat sange fara sa stau mult pe ganduri, fiindca stiu din experienta familiei mele cat valoreaza o viata de om. Cand cineva ma roaga sa il ajut, o fac. Iar cand cineva are nevoie de sangele meu, il dau. E firesc pentru oameni sa se ajute. Eu am donat sange! Dar tu?”, te intreaba Geta Burlacu. Donand sange o singura data, poti salva trei vieti. Poti sa fii sigur ca de sangele tau este intotdeauna nevoie si ca ar putea fi de folos chiar cuiva drag tie.

De ce ar trebui sa donez sange?

CNTS dispune de un sistem informational performant prin care poate fi verificata atat identitatea persoanei donatoare, cat si maladiile de care sufera, daca nu are contraindicatii medicale pentru a dona sange etc. Inainte de procedura de donare a sangelui, omul este supus unui examen medical fizic. Se face un test de laborator pentru a determina grupa de sange. Apoi, dupa ce sangele este recoltat, este testat de laborator la toate infectiile hemotransmisibile. Mai multi specialisti din Europa care au vizitat Centrul de la Chisinau au spus ca acesta este dotat cu tehnologii moderne de procesare, validare si testare, inclusiv stocarea si pastrarea produselor sangvine.

Unii oameni evita sa doneze sange pentru ca le este frica sa nu se molipseasca de anumite boli. Victor Savca ne-a asigurat insa ca acest lucru nicidecum nu se poate intampla. „Recipientele in care se recolteaza sangele sunt de unica folosinta. Fiind un sistem inchis, accesul infectiilor este imposibil. Nu este pericol nici chiar atunci cand se doneaza sange in punctele improvizate de colectare a sangelui, spre exemplu, in corturi. Ba dimpotriva, in majoritatea cazurilor dupa ce o persoana doneaza sange i se amelioreaza starea sanatatii”, ne-a informat specialistul. O priza obisnuita de sange este de 450 ml, cantitate care nu presupune un risc pentru donator, precum si capacitatea de a reface repede sangele donat fara a fi necesar un tratament special. Totusi, nu oricine poate dona sange. „Donator poate fi orice persoana intre 18-60 de ani care nu are contraindicatii pentru donare”, ne-a spus Victor Savca.

Donatorii vor avea garantii sociale

Daca si tu, la fel ca Geta Burlacu, vrei sa salvezi viata a trei persoane, doneaza sange. Daca ai decis s-o faci, retine urmatoarele: cu 48 de ore inainte nu consuma bauturi ce contin cofeina, mancaruri grase ca hamburgerii, cartofii prajiti, inghetata, nuci etc. Conform legislatiei RM, persoanei care doneaza sange i se acorda doua zile libere de la serviciu. In prezent, este in lucru proiectul unui act normativ ce ar reglementa acordarea garantiilor sociale donatorilor voluntari permanenti de sange sau componente sanguine. Poti dona sange la Chisinau (str. Academiei 11), la Balti si la cele 19 centre de colectare a sangelui amplasate in diferite localitati ale republicii. Intereseaza-te, nu e exclus sa poti dona sange chiar la tine acasa.

 

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *