Editorial

Cu şi fără cinism şi sarcasm: să demisioneze ţara, nu miniştrii!

Faptul ca atare nu a fost demonstrat cu probe. Nu exclud că a existat un interes ca ministrul pedist să fie prins în flagrant. Problema însă e alta. Odată implicat în scandal, mulţi au calificat cazul drept penibil şi s-au întrebat: când va demisiona ministrul Focşa?

Răspund eu la naiva întrebare: niciodată. Să fim serioşi: Focşa nu e primul (dacă se va demonstra cu probe) şi nici singurul ministru care şofează ameţit; ştiu asta şi premierul Filat, şi Poliţia rutieră. Pot confirma acest adevăr şi toţi foştii preşedinţi şi foştii premieri ai R. Moldova. Cinstit vorbind, de sărbători, jumătate de Moldova umblă cinstită. Din această jumătate fac parte şi demnitarii de stat, liderii politici, oamenii serioşi de afaceri serioase ş.a.m.d., care mai urcă şi la volan fiind în stare de… celebritate. Aşadar, în cazul dat, penibil nu este ministrul Focşa, penibilă este R. Moldova. Repet, chiar dacă se va demonstra că e vinovat, ministrul Focşa nu va demisiona. El, chiar să vrea să demisioneze, nu va putea, fiindcă nu va fi lăsat să creeze un precedent periculos pentru castă. La noi nu este cunoscută şi acceptată instituţia demisiei de onoare. În R. Moldova, nu există niciun caz când vreun demnitar şi-ar fi prezentat demisia de onoare. Şi nici nu va exista. Aşadar, repet, penibil nu e ministrul Focşa, penibilă e R. Moldova.

L-am văzut pe premierul Filat, de Crăciunul pe vechi, la Catedrală, cu lumânarea în mână, stând smirna în faţa mitropolitului Vladimir. Filat nu e primul premier moldovean care face acest lucru; deşi e un „aprig promotor” al integrării în Europa, care trăieşte şi munceşte îndeosebi pe stil nou, Filat se ţine cu dinţii de stilul vechi, ca ruşii. Au trecut două decenii de la declararea Independenţei, dar R. Moldova nu face eforturi ca să scape de stilul vechi. Mă iertaţi că insist, dar penibil nu e premierul Filat, penibilă e R. Moldova.

În curând se vor împlini zece ani de la răpirea istorică a fostului deputat PPCD, Vlad Cubreacov. Mulţime de lume mărşăluia în PMAN, cu portretul răpitului în mâinile umflate de ger, şi cerea de la Voronin să i-l „întoarcă pe Vlăduţ”. Şi martirul Vlăduţ s-a întors, iar noi aşa şi n-am aflat de unde s-a întors şi cine l-a furat… Azi, persoana care poate să răspundă la respectiva întrebare este analist politic, comentează politica la ecranul unei televiziuni cu kappa, o face pe domnul onorabil, de parcă nu s-ar fi întâmplat nimic. Şi totuşi, nu acest individ este penibil, penibilă e R. Moldova.

Într-un cuvânt, noi, moldovenii, începând de la moş Ion şi terminând cu elitele din vârful piramidei, suntem sublimi. Penibilă e ţara în care trăim. Iată de ce, dacă a venit vorba despre chestiunea delicată a demisiilor de onoare la moldoveni, părerea mea e următoarea: să demisioneze ţara, nu miniştrii! Miniştrii, ca şi întreg poporul nostru, sunt sublimi!

Ţara pe care ei o conduc este penibilă!
Ştiţi dumneavoastră de ce…

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *