Actualitate

Ct de stabila este Republica Moldova?

Un stat in conditia de azi a Republicii Moldova nu poate fi stabil, in realitate, decat conjunctural, din moment ce contextul geopolitic ramane unul neclarificat. Si orice miscare de placi tectonice va afecta Moldova, spre deosebire de o tara precum Romania care, in ciuda unor framantari interne, este plasata intr-un context stabil fixat de apartenenta la NATO si UE. Astazi, suntem in pragul unor reasezari geopolitice de proportii nu doar la scara regionala.

De aceea, este sarcina majora a viitoarei echipe guvernamentale de la Chisinau sa o discerne corect. Nu se poate gandi situatia regionala fara clarificarea relatiilor actorilor ce joaca cu adevarat in regiune: SUA, Rusia si UE. Relatia Washington-Moscova – care va influenta, prin ricoseu, si relatia UE cu Federatia Rusa – pare, deocamdata, in faza tatonarilor. Nici unul dintre marile dosare – Iran, scutul antiracheta, rutele alternative spre Afganistan, tratatul START, extinderea NATO etc. – nu a fost clarificat. Se asteapta vizita presedintelui american la Moscova (6-8 iulie), in preajma careia cel putin o serie de aspecte vor deveni mai transparente. Intre timp, Strategia pentru Securitatea Nationala a Rusiei pana in 2020 ofera sugestii relevante, pentru ca termenii de raportare la America sunt altii. Moscova nu vrea o reluare a cursei inarmarilor, ci „construirea“ unui „parteneriat egal cu SUA“. Cuvantul „egal“ deruteaza, e drept, dar daca accentele cad pe primul termen, atunci putem citi o invitatie eleganta facuta Washingtonului. Cum va reactiona America, ramane sa vedem.

„Mica Rusie“ de la granita de est a UE

Summitul Rusia-UE de la Habarovsk din Extremul Orient – organizat ca sa se vada mai bine maretia Rusiei! – nu a clarificat nimic. Dimpotriva, Dmitri Medvedev a sugerat ca oficialii europeni nu l-au convins ca Parteneriatul Estic nu afecteaza interesele Rusiei: „Ceea ce genereaza confuzie este ca unele tari… vad acest parteneriat ca pe unul impotriva Rusiei“. In ceea ce ne priveste, evenimentul care a captat atentia a fost legat de o serie de declaratii impotriva Bucurestiului pe care le-au livrat consilieri prezidentiali de la Moscova. Inseamna asta o garantie pentru Chisinau? Nu neaparat. Inseamna doar ca RM s-a pus total la dispozitia Moscovei. Dincolo de acestea, e clar ca pozitionarea Moscovei fata de Bruxelles s-a jucat in vederea unor negocieri, inclusiv pe taramul energetic, care stau sa vina. Rusia a mai dat un semnal Europei, de data aceasta invocand Ucraina. Recent, premierul rus a generat iritare la Kiev, descriind Ucraina cu un termen folosit in timpul Imperiului ?arist, „Mica Rusie“ – cum apare si in titulatura oficiala a Bisericii Ortodoxe Ruse -, si sugerand Occidentului ca nu are ce cauta in relatia dintre cele doua tari. Afirmatiile lui Putin vin in urma reactiilor iritate ale Moscovei la orice tentativa de a pune problema aderarii Ucrainei la NATO sau la un recent acord al acesteia cu UE pentru modernizarea retelei de tranzit de gaz ucrainene.

Romania urmeaza Polonia?

Si relatia cu Rusia a Bucurestiului capata alt contur. Vizita ministrului Economiei la Moscova sau Forumul Economic UE-Rusia de la Bucuresti sunt pasi semnificativi, chiar daca nu decisivi. Discursul reprezentantilor Rusiei la Bucuresti a fost relativ temperat, iar mesajul presedintelui Basescu – diferit de formula „lacului rusesc“ sau cel al comparatiei dintre „Gazprom“ si Armata Rosie. E o schimbare de accente ca raspuns la o evidenta schimbare de context. Mai trebuie adaugat aici ca mesajele Bucurestiului au fost transmise (si) prin intermediul unui Forum organizat de catre Polonia – stat rasaritean care, cum s-a sesizat, a inspirat, parca, prin propria prestatie, atitudinea recenta a Bucurestiului fata de cel mai mare vecin al Europei. In aceste conditii, ce (mai) inseamna stabilitatea RM? Aceasta e intrebarea. Si nimeni, in realitate, nu poate raspunde coerent la ea. Nici liderii comunisti de la Chisinau care fac apel, aproape religios, la acest concept, nici liderii occidentali. In conditiile in care cel mai stabil regim din zona este cel transnistrean…

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *