Actualitate

CSP a respins cererea lui Alexandr Stoianoglo cu privire la suspendarea procedurii

Raportorul Svetlana Balmuș a propus respingerea cererii, iar majoritatea membrilor au votat „pentru”. Din a treia încercare și fără Sergiu Litvinenco, CSP a creat comisia ce-l va evalua pe Stoianoglo. CSP a aprobat și regulamentul privind procedura de evaluare a Procurorului General suspendat.

„Potrivit regulamentului subiectul expus evaluării, inclusiv instituțiile cu drept de propunere sunt în drept să formuleze cereri de recuzare sau de abținere, care urmează să fie examinate de Consiliu în termen de 24 de ore, la expirarea cărora urmează ca CSP să adopte hotărârea de constituire a Comisiei”, a anunțat membrul CSP Constantin Șușu.

Tot ieri, Maia Sandu, a decis cine va reprezenta Președinția în Comisia pentru evaluarea performanțelor Procurorului General suspendat, Alexandr Stoianoglo, transmite unimedia.info.

Este vorba despre Drago Kos, jurist din Slovenia, șeful Grupului de lucru anticorupție al OCDE, consultant anticorupție al agențiilor specializate din Kosovo și Ucraina. Totodată, și Ministerul Justiției și-a desemnat membrul care va face parte din Comisie.

De asemenea, unul dintre membri a fost înaintat de șeful suspendat al PG, potrivit regulamentului aprobat tot astăzi de CSP. De asemenea, Mariana Alexandru, consilieră a Procurorului-şef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) din România, a fost desemnată de Consiliu în calitate de membră a Comisiei pentru evaluarea performanțelor Procurorului General suspendat, Alexandr Stoianoglo.

La 18 noiembrie, fosta președintă interimară a Curții de Apel Chișinău, Lidia Bulgac, a fost desemnată, de Consiliul Superior al Magistraturii, în calitate de membră în Comisia pentru evaluarea Procurorului General suspendat, Alexandr Stoianoglo.

La 11 noiembrie, CSP a dat undă verde cererii de evaluare a lui Stoianoglo, înaintată de Maia Sandu.

Inga Furtună și Eduard Varzar au fost desemnați ca membri din partea CSP pentru Comisia de evaluare, pentru a participa la elaborarea conceputului. Președinta Maia Sandu a depus la Consiliul Superior al Procurorilor o sesizare prin care a cerut evaluarea activității Procurorului General suspendat, Alexandr Stoianoglo, după ce a văzut că cei de la Consiliu nu au făcut acest pas. Întrebată de ce a venit atât de târziu această sesizare, Sandu a menționat că în luna octombrie „criza gazelor i-a ținut ocupați pe toți”.

„Instituțiile statului implicate în lupta anticorupție trebuie să acționeze ferm, după lege, și să țină cont de așteptările societății”, a menționat șefa statului.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *