Actualitate

Crăciunul românesc sărbătorit pe patru continente

Astfel, fusele orare ale globului se intersectează pe masa de Crăciun a conaționalilor noștri, care, întrebați fiind ce și-ar dori pe masa festivă în Ajunul Nașterii Domnului, majoritatea și-au adus aminte de gustul Crăciunului de acasă.

Familia Botnari din or. Sterling, Virgina, Statele Unite ale Americii

De Crăciun, plecăm pentru cinci zile la munte, în Colorado, Keystone, cu alte două familii de moldoveni, care locuiesc în Dallas și Texas. Dorim să ne bucurăm de o minivacanță împreună cu familia, să schiem și să călătorim cât mai mult. În seara zilei de Crăciun vom merge la un restaurant, prin urmare nu prea știu ce meniu vom avea. În orice caz, dacă rămâneam acasă, în Sterling, Virginia, găteam bucate tradiționale moldovenești: sărmăluțe, răcituri, friptură, iar la desert am fi optat pentru ceva din bucătăria locală.

Esenia C. Steckmest, președinta Asociației Moldovenilor din Oslo, Norvegia

Sâmbătă, 15 decembrie, comunitățile moldovenești din Estonia și Norvegia au sărbătorit împreună Crăciunul la Oslo. Evenimentul a început cu vizita mult așteptatului Moș Crăciun (sau „Julenissen”, în norvegiană), care, după tradiție, vine tocmai de la Polul Nord. Copiii au cântat la instrumente muzicale, au recitat poezii în limba română și norvegiană și au dansat în jurul bradului. La sărbătoare a fost prezent și ambasadorul RM în Regatul Suediei și Norvegiei, Emil Druc. De asemenea, la serată au fost interpretate doine populare, au fost servite bucate naţionale, iar copiii au avut fericirea să primească cadouri de la Moş Crăciun.

Nicolae Plushkis, președintele Societății Culturale Române „Dacia”, din or. Karaganda, Kazahstan

Deși de zece zile sunt 41-47 grade sub zero, sperăm că de Crăciun se va încălzi. În Kazahstan, noi nu avem biserică românească, de aceea sărbătorim Nașterea Domnului de două ori – și pe stil nou, și pe stil vechi. Ca toți creștinii, Crăciunul îl sărbătorim în familie, acasă. Pe masă vor fi bucatele tradiționale, neapărat vom face plăcinte cu dovleac, cu brânză, sărmăluțe, fripturică, mămăligă cu brânză de oaie și smântână, avem și un pahar de vin, adus de la prietenii din Moldova.

Familia Mărgineanu din or. Montreal, Canada

Anul acesta, în seara de Crăciun, vom avea peste 40 de invitați, majoritatea fiind basarabeni. Vom servi musafirii cu bucate tradiționale moldovenești: sarmale, piftie, curcan umplut, plăcinte, chiar și pâinea va fi coaptă acasă, ca acea pe care o preparau părinții și bunicii noștri. De gătitul bucatelor, în mod tradițional, se ocupă soția mea, Eugenia Mărgineanu. Eu, însă, m-am pregătit de sărbători cu un vin făcut după tehnologia țăranului basarabean, materia primă fiind adusă din California însorită – struguri de Muscat și Chardonnay. Din toată diversitatea de băuturi tari, cel mai mare succes au coniacurile moldovenești, or, rezervele modeste permit doar degustarea acestei licori. Cei doi feciori ai mei, Doru și Cristi, vor dansa sârbe și hore. N-au ezitat să ne contacteze și colindătorii, iar pentru cei 15 copii, care vor fi la petrecere, Moș Crăciun și-a confirmat prezența cu mulți saci de cadouri. Dragi compatrioți, familia Mărgineanu de la Montreal vă urează Crăciun fericit și la mulți ani!

Dorin Dusciac din Franța sau „țara unde există câte un fel de brânză pentru fiecare zi a anului”

Anul acesta vom întâmpina Nașterea Domnului acasă, alături de prietenii noștri dragi. Marea lor majoritate sunt basarabeni tineri, ca și noi. Masa de Crăciun va fi asemănătoare cu cea a familiilor noastre rămase acasă, în Basarabia, deși noi nu obișnuim să consumăm multe produse „ca acasă”, deoarece suntem convinși că, odată ce locuim în Franța, trebuie să profităm din plin de măiestria culinară a poporului francez. Păstrăm, bineînțeles, o serie de obiceiuri și tradiții aduse de la baștină, păstrăm limba și identitatea noastră culturală, însă în ceea ce privește bucătăria – suntem perfect integrați în societatea franceză. Astfel, mâncăruri ca acasă pregătim de câteva ori pe an, cu ocazii festive, iar Crăciunul din acest an va reprezenta una din aceste ocazii.

Familia Tanase din or. Sydney, Australia

Bineînțeles că vom avea un Crăciun tradițional, ca acasă, datorită faptului că produsele românești sunt foarte accesibile aici. Vom face tradiționalele sărmăluțe cu varză murată, cozonacul nu ne va lipsi de pe masă și vinurile din Australia de Vest, care sunt asemănătoare cu cele moldovenești. Pe masă nu vom avea carne, pentru că suntem o familie de vegetarieni, dar o completăm cu alte delicii de acasă, de care nu ducem lipsă.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *