Actualitate

COVID-19 / Norvegia lansează o aplicaţie mobilă ÎMPOTRIVA epidemiei

‘Pentru a reuşi revenirea la o viaţă mai normală menţinând infecţia sub control, va trebui să contribuim cu toţii, mai ales prin utilizarea acestei aplicaţii’, a explicat şefa guvernului de la Oslo, Erna Solberg, într-o conferinţă de presă, subliniind că, în caz contrar, va trebui ‘să strângem din nou şurubul’.

Aplicaţia, ce poate fi descărcată pe bază de voluntariat, le va trimite utilizatorilor un mesaj spre a-i informa dacă s-au aflat mai mult de 15 minute la mai puţin de 2 m de o persoană infectată, a cărei identitate nu va fi însă dezvăluită.

Înregistrând deplasările şi contactele utilizatorului, aplicaţia le va permite autorităţilor sanitare să observe mai bine propagarea epidemiei, să măsoare eficacitatea restricţiilor şi să determine necesitatea revenirii asupra unora dintre ele.

Chiar dacă astfel de alegeri îi neliniştesc pe unii militanţi pentru respectarea vieţii private, Norvegia a optat pentru o centralizare a datelor – anonime şi distruse automat după 30 de zile – şi pentru recurgerea, pentru mai multă eficacitate, la geolocalizare în locul tehnologiei Bluetooth.

Ministrul sănătăţii, Bent Hoie, a dat asigurări că aplicaţia este conformă reglementărilor europene în materie de protecţie a datelor.

Lansarea acestui instrument va fi combinată cu o întărire semnificativă a capacităţilor de depistare a virusului, urmând să se treacă de la 30.000 de teste săptămânale în prezent la circa 100.000 la sfârşitul lunii, graţie unei noi metode dezvoltate la rândul său pe plan local.

Norvegia, care urmează o strategie de semi-izolare, a anunţat săptămâna trecută o ridicare treptată a restricţiilor, cu redeschiderea creşelor începând de luni şi a şcolilor primare pe 27 aprilie. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *