Actualitate

Copiii hipoacuzici au comunicat in limbajul dansului

Asociatia Copiilor Surzi din Moldova, in parteneriat cu Asociatia lituaniana PAGAVA, a organizat recent Scoala de vara cu genericul „Dansul ne uneste”. La proiect au participat reprezentanti ai Scolii speciale pentru copii cu deficiente de auz din s. Harbovat, r-l Calarasi.

Proiectul in cauza a avut drept obiectiv crearea unui mediu favorabil schimbului de experienta intre membrii celor doua asociatii, oferind posibilitatea intalnirii si comunicarii unui grup de tineri cu deficiente de auz din Lituania cu un grup similar de tineri din R. Moldova. „Copiii s-au inteles si au comunicat eficient prin intermediul tuturor metodelor de comunicare, au folosit si un mic dictionar (de 70 de cuvinte) roman-lituanian si lituanian-roman, pregatit din timp de organizatorii proiectului.
„Am avut temeri ca tinerii nu se vor intelege”, mi-a marturisit Veronica Capatici, presedinta asociatiei, „dar a fost suficienta o singura ora si tinerii au facut cunostinta si au inceput sa comunice”.

In cadrul acestei scoli de vara, tinerii din Lituania au invatat dansuri traditionale din R. Moldova, iar tinerii de aici – dansuri reprezentative lituaniene, au vorbit despre traditiile si cultura celor doua state. Rezultatele au putut fi admirate in cadrul concertului sustinut de catre tinerii cu dizabilitati implicati in proiect. Sirul de actiuni a fost incununat de o vizita la Ambasada Lituaniei de la Chisinau. Tinerii moldoveni au ramas cu impresia ca au vizitat o alta tara…
La implementarea proiectului au contribuit mai multe organizatii, printre care Agentia Internationala de colaborare a tineretului si Centrul de Turism al tineretului din Lituania.

In prezent, in R. Moldova sunt peste doua mii de copii cu deficiente de auz. Asociatia Copiilor Surzi din Moldova opteaza pentru reabilitarea si integrarea acestora, fara a recurge la mimica si gesturi; punand accent pe dezvoltarea capacitatilor de vorbire ale acestora.

In anul 2002, Asociatia a deschis un Centru de reabilitare si integrare a copiilor surzi. Obiectivul principal al Centrului este reabilitarea si integrarea copiilor si tinerillor cu deficiente de auz in scolile generale si in societate. Din anul 2002 pana in prezent, asociatia a reusit sa integreze social peste 60 de copii si tineri.

Aurelia Borzin, pentru TIMPUL

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *