Chișinău

Consiliul Unirii a fost constituit azi la Chişinău

"Noi încercăm să aducem toţi unioniştii într-o structură care să contribuie la sensibilizarea populaţiei privind reîntregirea neamului românesc", a spus membrul Consiliului, Vitalia Pavlicenco, în cadrul unei conferinţe de presă. 

"În declaraţia de independenţă se subliniază că suntem parte componentă a poporului român, se menţionează unitatea naţională, care este în consens şi cu aspiraţiile noastre europene şi cu dreptul naţional", a declarat Alexandru Moşanu.

Consiliul Unirii a emis o declaraţie, în care se menţionează că "Parlamentul Republicii Moldova, exprimând voinţa Mişcării Democratice de Eliberare Naţională a românilor de la est de Prut, a proclamat, pe 27 august 1991, Independenţa, dorind, în acest fel, să scuture jugul colonial ruso-sovietic şi să deschidă calea spre reîntregirea neamului românesc. Anii ce s-au scurs după proclamarea Independenţei, au demonstrat, însă, că noul stat nu numai că nu-şi realizează obiectivele fixate în Actul din 27 August 1991, ci se îndepărtează de acestea. 

Consiliul Unirii este o organizaţie de larg consens naţional, care îşi propune să continue efortul Consiliului Naţional al Unirii, fondat la 1 decembrie 1991, ca act de voinţă al unui grup de parlamentari de la Chişinău şi Bucureşti, şi care se declară deschis persoanelor fizice, partidelor politice, asociaţiilor, fundaţiilor şi altor entităţi ale societăţii din întreg spaţiul românesc de pe ambele maluri ale Prutului, precum şi din comunităţile româneşti existente în toată lumea. Consiliul Unirii va promova ideea unităţii naţionale româneşti şi va depune eforturi pentru a convinge guvernanţii de la Chişinău, de la Bucureşti şi factorii politici decidenţi din Vest că această unitate românească înglobează şi interesele strategice ale lumii euroatlantice", punctează declaraţia. 

Printre semnartari se regăsesc Mircea Druc, membru-fondator şi preşedintele CNU-CNR, Ilie Ilaşcu,ex-deputat în Parlamentele de la Chişinău şi Bucureşti, Ştefan Maimescu, ex-deputat, membru al Consiliului Naţional al Unirii-1991, Vladimir Beşleagă, ex-deputat, membru al Uniunii Scriitorilor, Ion Mărgineanu, ex-deputat, Tudor Negru, ex-deputat, doctor în drept, Alexandru Moşanu, membru de onoare al Academiei Române şi alţii.

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *