Cultură

Concurs eminescian la Vocea Basarabiei

Postul de radio „Vocea Basarabiei” („VB”) a fost initiatorul si sponsorul principal al unui spectacol omagial „Eminescu: arbore-dor”, desfasurat la Nisporeni, localitatea unde a luat nastere „VB”. Cu aceasta ocazie, a fost dat startul unui concurs literar cu genericul: „Mihai Eminescu – poetul total al literaturii romane”, sponsorizat de Editura „Gunivas”. La inceputul lunii februarie au fost facute totalurile acestuia.

Sambata, 6 februarie, castigatorii au fost invitati sa-si ridice premiile. Tatiana Ciobanu din Chircaiesti, Causeni, a castigat premiul IV. Tatiana are 13 ani, este pasionata de opera lui Mihai Eminescu si crede ca aceasta dragoste i-a cultivat-o prima sa invatatoare, la scoala elementara. Tatiana a ajuns prima la radio ca sa-si ia premiul. Si-ar fi dorit sa castige locul I sau II, ca sa aiba in biblioteca personala opera completa a poetului, in opt volume, dar s-a bucurat din toata inima si de locul IV. Premiul a constat din cateva volume de valoare, pe care i le-a daruit cu mult drag autoarea intrebarilor din acest concurs, doamna Maria Ciobanu, sefa Directiei generale educatie din Nisporeni, profesoara de romana. Tatiana se considera o fire competitiva si pentru ea a fost important sa participe la acest concurs. Colegii de clasa si profesorii s-au bucurat sa o vada printre invingatorii concursului.

A fost prezent la emisiune si domnul Vasile Lotocovschi, profesor de romana si educator la Scoala-internat pentru copiii cu handicap locomotor din Hancesti. Impreuna cu elevii sai, el a castigat premiul I si „Integrala Eminescu”. In fiecare sambata si duminica, pe tot parcursul lunii ianuarie, domnul profesor si elevii sai au stat in preajma aparatului de radio, ca sa nu le scape vreo intrebare din concurs. Elevii au fost nespus de fericiti, afland ca sunt invingatori. Dupa ce au scris raspunsurile si au semnat caietul ca sa-l trimita la radio, l-au rugat pe dl profesor sa nu specifice ca sunt copii cu handicap locomotor. Pentru ca nu au vrut sa fie tratati cu mila si condescendenta. Au reusit sa arate tuturor ca sunt cei mai tari.

Premiul II a ajuns la Puhoi, Ialoveni. Castigatorul celui de-al doilea set de volume cu opera completa a lui Mihai Eminescu, pus la dispozitie de sponsorul principal al concursului, Editura „Gunivas”, este Andrei Catarau, absolvent al Facultatii de Istorie, masterand. Andrei ne-a spus ca, de cate ori intra in librarie, isi dorea enorm „Integrala Eminescu”, dar tot amana s-o cumpere din considerente materiale. Iar auzind ca „VB” va oferi acest premiu celui care va raspunde la cele mai multe din cele 40 de intrebari ale concursului „Mihai Eminescu – poetul total al literaturii romane”, si-a pus scopul sa castige.

Premiul III va merge la o tanara mamica din Durlesti, Mihaela Nicolaescu, care nu a reusit sa vina sambata la radio. Premiul este oferit de catre directorul postului de radio „Vocea Basarabiei”, Veaceslav Tabuleac, din biblioteca personala – Marele dictionar ortografic al limbii romane, ce contine peste 81 de mii de cuvinte si un CD cu aplicare electronica.

Poetul Nicolae Dabija, prezent la spectacolul omagial „Eminescu: arbore-dor” de la Nisporeni, zicea, parafrazand una din poeziile sale: „Chiar acum, cand ninge pe Moldova,/ Veste ne-a sosit din Cernauti,/ Ca de-acolo Eminescu singur,/ A pornit spre … Nisporeni descult”. Vom adauga ca Mihai Eminescu a fost sarbatorit la postul „Vocea Basarabiei” pe tot parcursul lunii ianuarie, cand fiecare zi a trecut sub semnul geniului sau.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *