Moldova

Comunistul Petrenko între gestapoul fascist şi NKVD-ul comunist

Citez, păstrând originalul: „În perioada ocupaţiei fasciste, nemţeşti, româneşti regimul întotdeauna a avut slugoi. Într-un mod strălucit aţi îndeplinit rolul traducătorilor din gestapo*, cel al Alianţei de guvernământ”. Acuzaţia a fost adusă celor doi deputaţi de etnie găgăuză care au votat pentru proiectul de lege care prevedea excluderea din buletinul de identitate a fişei care conţine câteva cuvinte ruseşti. Pentru orice om normal şi cu demnitate, asocierea numelui său cu numele acestei organizaţii criminale este o gravă insultă. De aceea, votul pentru îndepărtarea lui Petrenko din sala de şedinţe a fost perfect legal şi moral.

Formal, Petrenko a sărit, chipurile, în apărarea limbii ruse. Haideţi să răspundem la întrebarea: Sărind în „apărarea” limbii ruse, interesele cui le apără în Parlamentul de la Chişinău deputatul comunist Grigore Petrenko, etnic ucrainean?

1. Interesele moldovenilor (care nu se consideră români)? Nu. Pentru că interesele moldovenilor – şi cele imediate, şi cele îndepărtate – sunt altele, şi anume, afirmarea plenară, în toate sferele vieţii, a limbii oficiale, ca element definitoriu al statului RM.

2. Interesele moldovenilor care se consideră români? Nu. Exact din aceleaşi motive ca cele de mai sus.

3. Interesele ucrainenilor etnici din R. Moldova? Nu. Pentru că interesele naţionale imediate şi îndepărtate ale acestora sunt: derusificarea lor prin învăţarea limbii ucrainene în scopul conservării şi dezvoltării identităţii lor lingvistice şi etnice.

4. Interesele etnicilor ruşi din R. Moldova? Nu. Pentru că interesele lor imediate şi îndepărtate sunt: învăţarea limbii oficiale şi integrarea lor plenară în viaţa politică şi culturală a RM. A se ţine cu dinţii de limba rusă şi a nu învăţa limba română înseamnă pentru minoritarii ruşi a rămâne o enclavă, a se transforma în oameni de mâna a doua care nu participă la viaţa acestei ţări, aleasă de ei benevol drept ţara lor.
Aşadar, cine din RM are, în mod obiectiv, interesul de a „apăra” limba rusă aşa cum o „apără” deputatul comunist, etnicul ucrainean Petrenko? Răspunsul e unul: coloana a cincea a Moscovei, care se numeşte Partidul Comuniştilor. Din clipa înfiinţării lui, acest partid a servit deschis interesele Rusiei imperiale. Întrebarea la care trebuie să răspundă moldovenii (intelectualii, politicienii, miniştrii, deputaţii ş.a.m.d.) este următoarea: cât o să mai tolerăm ca pe teritoriul RM să acţioneze o forţă politică antinaţională şi antistatală care serveşte intereselor altui stat, interese profund ostile intereselor noastre naţionale?

Apropo de gestapo: două precizări

Prima. În limba noastră substantivul gestapo este un împrumut din germană şi se prezintă drept o abreviere formată de la Geheime Staatspolizei care înseamnă „poliţia secretă de stat”. În limba română acest cuvânt se scrie cu literă mică şi se citeşte (pronunţă) g’e.sta.po. Aşadar, subliniem încă o dată şi pentru editorii, jurnaliştii şi analiştii politici de la televiziunile care mai întâi spun, apoi se gândesc: se rosteşte ghestapo, dar se scrie gestapo, nu ghestapo.

A doua. Gestapo a fost poliţia secretă oficială a Germaniei hitleriste. S-a aflat în subordinea SS-ului, administrat de Reichssicherheitshauptamt (RSHA). Împreună cu aparatul de informaţii numit Sicherheitsdienst, a fost încorporat în 1939 în RSHA (Departamentul IV). Uniformele gestapoului erau negre. În fiecare lagăr de concentrare sau exterminare exista o secţie a gestapoului, numită oficial Politische Abteilung („secţia politică”). Activând ca o instituţie inchizitorială, a fost responsabilă de moartea a mii de oameni. La Procesul de la Nürnberg a fost declarată organizaţie criminală de către tribunalele militare aliate.

Specialiştii sunt de părere că la fel de criminal e şi NKVD-ul sovietic, organizaţie criminală creată de comuniştii lui Stalin după chipul şi asemănarea gestapoului. Acest „amănunt” trebuie să fie cunoscut de toţi deputaţii, inclusiv de către cei din fracţiunea comunistă, indiferent de etnia lor.

Cronicar 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *