Politică

Comunistii vor dialog, dar fara democratie si fara angajament

Duminica, Agentia de Stat „Moldpres” a difuzat o declaratie a Comitetului Central al PCRM prin care se anunta ca „anume Partidul Comunistilor a initiat reformele privind modernizarea europeana a Moldovei, anume Partidul Comunistilor a initiat transformarea mijloacelor de informare de stat in companie publica de radioteleviziune, in anii de guvernare anume acest partid a intreprins eforturi legislative enorme pentru armonizarea legislatiei RM si a Uniunii Europene, pentru liberalizarea economiei”. Declaratia mai continea si anuntul ca Partidul Comunistilor este pregatit „sa poarte un dialog cu reprezentantii partidelor de opozitie” si ca-i deleaga pe Maria Postoico, Vladimir ?urcan si Mark Tkaciuk sa poarte negocieri. Opozitia este mirata de fariseismul declaratiei prin care comunisii refuza sa-si ia vreun angajament.

Este o reactie intarziata si de ochii lumii

Mihai Ghimpu, presedintele PL
Organele de conducere ale Partidului Liberal au decis ca formatiunea noastra nu va participa la votarea unei conduceri comuniste. In buna parte, noi suntem cei care am luptat impotriva comunismului toata viata, dar cel mai important e ca acesti comunisti nu sunt oamenii care inteleg ce inseamna democratia, libertatea cetateanului, economia libera. Ei nu constientizeaza aceste lucruri pentru ca ei sunt crescuti stramb, ca arborii care n-au avut lumina soarelui. Ei folosesc democratia doar pentru prosperarea personala. Daca respectau aceste valori, trebuia ca, inainte de toate, Parlamentul de la Chisinau sa discute rezolutia Parlamentului European (PE), nu sa ne spuna noua ce au facut ei. Noi stim ce au facut, dar mai avem si rezolutia PE, care arata ca tocmai nu au facut nimic in ceea ce priveste drepturile si libertatile fundamentale ale omului, presa libera, justitia independenta, functionarea institutiilor democratice, autonomia locala s.a. Odata ce ei nu recunosc acele fapte constatate, nu de Opozitie, dar de PE si trec peste rezolutie, cum putem sa mai credem in ei? Ei spun una, ne arata statistici, cifre – vorbe multe si frumoase – dar realitatea este cu totul alta. Ce avem noi astazi din ceea cu ce se mandresc ei? Avem pensii, salarii bune, locuri de munca? Muncim acasa sau in strainatate? Avem presa libera? Avem justitie independenta? Avem o economie libera care sa ne garanteze o stabilitate economica si oamenii sa creada in ziua de maine? Sau invers, avem o dictatura? Doar minciuna?

Dialogul trebuia sa porneasca de la conditiile Opozitiei

Vlad Filat, presedintele PLDM
Este o declaratie mult prea intarziata. In mod normal, comunistii trebuiau sa porneasca de la conditiile care au fost inaintate de Opozitie deja de atata timp si sa actioneze in consecinta. Conditiile inaintate de noi erau absolut rezonabile, lucru confirmat si de rezolutiile PE si APCE. Au urmat insa declaratii de impacare si un sir de actiuni contrare declaratiilor, printre care comportamentul sefului statului si al televiziunii publice. Pentru noi deja orice dialog si orice discutie cu comunistii ar avea sens prin prisma declansarii alegerilor anticipate. Este un punct de vedere pe care ni-l asumam. Reiterez pozitia Partidului Liberal Democrat: doar alegerile anticipate libere si corecte ar oferi sansa sa avem un parlament legal constituit, reprezentativ, care ar alege un presedinte pentru toti cetatenii RM, nu numai pentru Voronin, si un guvern democratic. Doar in aceste circumstante noi suntem disponibili sa discutam, pentru a crea conditiile necesare ca sa avem alegeri libere si corecte. Alte solutii si variante nu ne intereseaza.

Este regretabil ca, la inceputul sec. XXI, RM mai este dirijata de Comitetul Central

Serafim Urecheanu, presedintele AMN
Aceasta declaratie este o farsa intarziata a comunistilor. Eu personal, in prezenta dlor Chirtoaca si Filat, pe data de 7 aprilie, la 16.30, in cladirea guvernului, le-am spus celor trei „soimi ai patriei” – Voronin, Greceanai si Lupu – sa faca o dezmintire la acuzatiile precum ca a fost o lovitura de stat, organizata de Opozitie, si ca noi suntem fascisti. Voronin mi-a raspuns ca eu intotdeauna ma folosesc de informatii de la piata si ca nu a existat o astfel de declaratie. Noi si atunci, si mai tarziu ne-am comportat europeneste si am vrut sa contribuim la normalizarea situatiei, le-am inaintat niste preconditii pentru a ne aseza la masa de negocieri. A trecut o luna si 18 zile si alte doua saptamani de la adoptarea celor doua rezolutii de catre APCE si PE si n-am primit niciun semnal de la tovarasi si doar ieri (duminica – n.r.) am vazut la televizor aceasta declaratie a Comitetului Central. Este regretabil ca, la inceputul sec. XXI, RM mai este dirijata de Comitetul Central si nu de parlament. Acum ei vor sa directioneze toata mass-media lor si sa „demonstreze” ca ei vor sa negocieze, dar Opozitia nu este patriotica si nu vrea. Daca ar fi fost vointa, in jumatate de ora s-ar fi indeplinit preconditiile noastre. Cat timp trebuia pentru o declaratie? Dar pentru a avea acces la mass-media? Un telefon la mass-media de la Voronin, la aceasta companie numita publica, si in cinci minute se rezolva. Noi stim cum el vrea sa conlucreze cu Opozitia. In seara zilei de 5 aprilie, Voronin a declarat clar ca n-o sa poarte discutii cu partidele, dar cu oameni aparte, bineinteles, avand in vederea coruperea, ca in 2005.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *