Opinii și Editoriale

Comunistii au avut mama?

Astazi se va produce deznodamantul unei intrigi politice demne de subiectul unui roman politist si care dureaza de aproape noua luni de zile… Si tot astazi vom afla un lucru foarte simplu, dar fundamental: doresc sau nu doresc comunistii binele acestei tari, doresc ei sau nu consolidarea independentei acestui stat? Daca da, il vor vota pe Lupu la functia de sef al statului; daca nu – vor bloca alegerea acestuia.

Si ca intriga sa fie cu adevarat intriga, punctul culminant al actiunii a fost impins, conform regulilor genului, pana la finele romanului: raspunsul il va da, dis-de-dimineata, plenara CC al PCRM. Din decizia plenarei vom afla nu numai daca Lupu va fi sau nu presedinte, ci un lucru si mai important, si anume, daca PCRM mai poate fi reformat sau ba. Daca toate declaratiile de pana acum ale lui Voronin despre atasamentul partidului sau fata de valorile europene nu au fost demagogie comunista, Voronin trebuie sa-l voteze pe Lupu, sa se impace cu noile realitati politice si sa-si reformeze partidul in spiritul valorilor socialiste europene.

Un vot pozitiv al comunistilor ar schimba imaginea PCRM, care va fi perceput ca un partid responsabil, iubitor de neam si tara, preocupat de interesul national. Neparticiparea la vot va confirma imaginea PCRM ca a unui partid de talibani politici, iresponsabil, preocupat de propriile interese si propriile afaceri. Astazi, comunistii vor da un raspuns definitiv la intrebarea: cine sunt ei si carui Dumnezeu se inchina. Reintrata pe o noua spirala politica, astazi R. Moldova are nevoie de liniste, stabilitate si spirit politic creator. In fata acestui imperativ nu rezista niciun argument. Comunistii speculeaza cu „vointa electoratului”. Chipurile, aceasta este dorinta celor care i-au votat. Aiurea.

Electoratul – fie cel comunist, fie cel liberal-democratic – in mod obiectiv, are nevoie de o buna guvernare, de rezolvarea problemelor sociale, dar nu de noi alegeri parlamentare. Iata de ce, refuzul de a-l vota pe Lupu nu e o expresie a vointei electoratului, ci a intereselor clanului Voronin, care nu au nimic in comun cu interesele nationale ale R. Moldova si ale cetatenilor ei. Pe 4 aprilie 2005, fosta opozitie a salvat regimul Voronin, daruindu-i inca patru ani de viata. Atunci, Voronin n-a pus problema „tradarii electoratului”, desi anume tradare a fost – tradare pentru care a platit cu varf si indesat PPCD-ul lui Rosca. Astazi, anume nevotarea presedintelui inseamna cu adevarat tradarea electoratului. Si nu numai a electoratului, ci si a statului. A tarii. A lui Dumnezeu.

P.S. In cartea sa „Cine suntem”, marele actor si regizor Dan Puric aduce urmatoarea pilda. Intr-o zi, Bismarc, in cadrul unei inspectii a armatei sale, in care erau ostasi de multe nationalitati, se opreste in fata unui soldat si spune: „Tu stii sa te rogi?”. El raspunde: „Da, Inaltimea Voastra. Stiu „Tatal Nostru”. „Sa-mi spui „Tatal Nostru”. Si ostasul, in pozitie de drepti, spune in germana „Tatal Nostru”. Bismarc se uita mai atent la el si zice: „Ce natiune esti?”. „Polonez, sa traiti, Inaltimea Voastra”. „Spune-mi in poloneza”. Si-n clipa aceea el ingenuncheaza si spune „Tatal Nostru”, iar Bismarc zice: „De ce ai ingenuncheat cand ai spus in poloneza?”. „Asa m-a invatat mama”…

Fiind la putere, Voronin si ortacii sai au stat nu o data, tantos, in biserica, cu lumanari in maini. Astazi vom afla daca activistii comunistii au avut mama si daca au fost invatati sa stea in genunchi atunci cand spun „Tatal Nostru” sau atunci cand rostesc numele lui Lenin…

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *