Externe

Comunele din municipiul Chişinău s-au înfrăţit cu cele ieşene

Localităţile care s-au înfrăţit sunt: Cricova – Cotnari; Miroslava – Durleşti; Sângera – Dumeşti; Vatra – Coarnele Caprei; Bubuieci – Ruginoasa; Budeşti – Sineşti; Ciorescu – Ciurea; Tohatin – Cucuteni; Coloniţa – Bălţaţi. Accentul viitoarei colaborări se va pune pe proiectele transfrontaliere, cele de cultură, educaţie, turism, comerţ şi sănătate.

La ceremonie au participat 20 de primari şi membri ai parlamentelor din România şi din R. Moldova, conducerea Cancelariei de Stat şi a Prefecturii de Iaşi, care au colaborat pentru ca acest eveniment să aibă loc. Pentru a demonstra că nu sunt doar vorbe goale, iar înfrăţirea nu se face doar de ochii lumii, preşedintele Consiliului judeţean Iaşi, Constantin Simirad, a dat detalii despre primul proiect ce urmează să fie definitivat între cele două părţi – amenajarea unui parc şi a „Aleii Domnitorilor români” în or. Cricova, unde vor fi înălţate zece statui. Sculpturile vor fi realizate din bronz, iar cea mai înaltă, promite Simirad, va fi cea a lui Ştefan cel Mare.

Constatin Simirad s-a referit şi la posibilitatea de a accesa bani europeni, dar a menţionat că nu va fi simplu, precum nu i-a fost simplu Iaşiului, pe atunci când se mai afla în afara graniţelor europene. „Lucrurile nu se câştigă uşor, dar un pas deja e făcut. Vom contribui la dezvoltarea infrastructurii, în comunele unde e nevoie, iar fiecare primar va avea ce învăţa unul de la altul”. De asemenea, el a specificat şi faptul că primarii vor participa la sărbătorile comune, vor fi elaborate numeroase proiecte la nivel cultural, educaţional, unde vor fi antrenaţi cu siguranţă şi tinerii.

„Înfrăţirea între localităţi reprezintă o realitate pentru Europa de astăzi”, a spus la rândul său Victor Bodiu, secretarul general al Guvernului de la Chişinău. „Relaţiile dintre România şi R. Moldova vor avea doar de câştigat în urma acestor acorduri”.

După consumarea discursurilor oficiale, cu ştampilele în mâini, cei 20 de primari au trecut, doi câte doi, să pună fundamentul unei prietenii între cele două state care, spun ei, ar fi trebuit să fie unul, pentru că au acelaşi trecut, aceeaşi istorie şi limbă. Apoi, primarii comunelor ieşene au plecat în vizită în localităţile cu care s-au înfrăţit. Fiind făcute nesfârşite aluzii la „oraşul stropilor de soare”, jurnaliştii şi-au dat seama, unde îi vor aştepta cu masa pusă primarii noştri pe fraţii de peste Prut…

 
Bogdan Şaramet, subprefectul de Iaşi: „Îmi doresc să văd toate comunele din Iaşi înfrăţite cu localităţi din Moldova, pentru că astfel de acţiuni deschid uşa unor noi proiecte europene transfrontaliere, înseamnă implicit investiţii pentru ambele zone, dezvoltarea infrastructurii şi a unor noi oportunităţi de business. Nu în ultimul rând, ne oferă ocazia de a construi un viitor comun, bazat pe o istorie comună”
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *