Ultima oră

Comisia pentru politică externă a dat aviz pozitiv celor şase candidaţi la funcţia de ambasador

După ce au primit agrementul ţărilor de acreditare, candidaţii la funcţia de ambasador au fost audiaţi la şedinţa comisiei parlamentare de profil joi, 27 mai. Viceministrul de externe, Andrei Popov, a menţionat că toţi candidaţii, cu excepţia lui Oleg Serebrian, au experienţă de muncă în cadrul ministerului de externe de la Chişinău.

Iurie Reniţă, viitorul ambasador moldovean în România, este ziarist de profesie, dar a făcut şi studii diplomatice. A activat în cadrul ministerului de externe de la Chişinău, a fost consilier pe probleme militare în Ambasada R. Moldova în SUA, secretar la misiunea OSCE din Croaţia, iar din 2007 estet manager al unei companii americane din Moldova. „Vă doresc să ajungeţi mai repede la faţa locului, demult era nevoie de ambasador în România”, a spus preşedintele comisiei, Igor Corman.

Deşi deputatul Oleg Serebrian, vicepreşedintele Partidului Democrat, nu a activat în cadrul Ministerului de Externe, este candidatul campion la numărul de limbi străine pe care le cunoaşte. Oleg Serebrian este propus ambasador în Franţa. Deputatul a spus că regretă că va părăsi fotoliul de legislator.

Ştefan Gorda, candidatul la funcţia de ambasador în Cehia, a fost consilier la misiunile diplomatice ale R. Moldova din Franţa şi Uzbekistan, coordonator al R. Moldova pentru GUAM. De asemenea, a fost director general al unei companii din Sudan. Ştefan Gorda are studii în domeniul istoriei, relaţiilor internaţionale, a făcut şi management petrolier la Moscova. Candidatul nu vorbeşte limba cehă, însă vorbeşte fluent franceză, engleză, rusă şi ucraineană.

Însărcinatul cu afaceri al R. Moldova în Republica Federală Germania, Aurel Ciocoi, poate deveni şi ambasador la Berlin. După studii în domeniul jurnalismului şi diplomaţiei, Aurel Ciocoi, a activat mulţi ani în ministerul de externe de la Chişinău, după care, în diferite funcţii, la Ambasada R. Moldova din Germania.

Andrei Popov a spus că în China ambasador va deveni cel mai bun specialist al ministerului în relaţiile cu această ţară. Este vorba despre Anatol Urecheanu, în prezent însărcinat cu afaceri al Moldovei la Beijing. Începând cu anul 2000 Anatol Urecheanu a deţinut diverse funcţii în cadrul Ministerului de Externe. A fost şef de direcţie pentru colaborare cu Asia, Africa şi America Latină, consilier la Ambasada din Franţa. Anatol Urecheanu cunoaşte şi chineză.

Ambasador în Austria, OSCE, Agenţiile ONU de la Viena şi Republica Slovacă – prin cumul, va fi Valeriu Chiveri, cel mai bun specialist al Ministerului de Externe în domeniul OSCE, a subliniat viceministrul Andrei Popov. Valeriu Chiveri a activat în mai multe misiuni ale OSCE, în Uzbekistan, Kazahstan, Turkmenistan şi Georgia. Cunoaşte limbile engleză, germană şi turkmenă.

Şase dintre cei paisprezece candidaţi la funcţia de ambasador, desemnaţi de către autorităţile moldovene, au primit agrementele ţărilor de acreditare. La audierile comisiei au fost prezenţi doar Iurie Reniţă, Oleg Serebrian şi Ştefan Gorda, ceilalţi candidaţi aflându-se peste hotare. Conform procedurii existente, după audierile în Comisia parlamentară de politică externă şi integrare europeană, candidaturile se aprobă de către Guvern şi se numesc în funcţie de către şeful statului.

Potrivit viceministrului Andrei Popov, Moldova este în aşteptarea agrementelor din alte opt capitale.

Sursa: Info-Prim Neo

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *