Cultură

Comisia de modificare a Constitutiei propune: fara limba moldoveneasca si raioane

Specialistii in drept constitutional propun doua variante de legiferare in Constitutie a limbii de stat a Republicii Moldova: „limba romana este limba de stat” sau „limba de stat este fixata prin lege organica”. Ambele propuneri avansate de Comisia pentru modificarea Constitutiei RM prevad excluderea glotonimului „limba moldoveneasca” din Legea Fundamentala a tarii.

„Propunem excluderea denumirii limbii de stat in varianta articolului 13 al actualei Constitutii, pentru ca suntem, totusi, oameni de stiinta si nu putem admite asa ceva”, a spus Victor Popa, presedintele comisiei, precizand ca grupul de lucru urmeaza sa decida care va fi varianta finala. Propunerile pentru modificarea Constitutiei au fost prezentate la sedinta publica a comisiei, care a avut loc marti, cu participarea presedintelui interimar Mihai Ghimpu, presedinte al Parlamentului.

O alta propunere de modificare a Constitutiei tine de organizarea administrativ-teritoriala a republicii, care prevede trecerea de la sate si raioane la sistemul de comune, orase si regiuni. „Organizarea administrativ-teritoriala a RM trebuie sa paraseasca structura de tip sovietic, raioanele sunt o creatura a regimului sovietic”, a spus Victor Popa. La capitolul accesul liber la justitie, expertii constitutionalisti propun ca retinerea persoanei sa nu depaseasca 24 de ore fata de 72 de ore, cum este prevazut actualmente in Constitutie. Totodata, presedintele interimar Mihai Ghimpu a propus ca cetatenii RM sa aiba dreptul la vot de la 16 ani, si nu de la 18, cum prevede in prezent Constitutia RM. El a argumentat ca tinerii la 16 ani sunt destul de informati si responsabili pentru a face o alegere. Ghimpu a mai spus ca acest subiect a fost discutat si la Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei si ca aceasta practica exista in mai multe tari europene. Propunerea lui Mihai Ghimpu urmeaza sa fie examinata de un grup special de lucru din cadrul Comisiei.

Dupa Info-Prim Neo
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *