Actualitate

Comercianţii de miere vor fi obligaţi să afişeze ţara de provenienţă şi dacă produsul este 100% natural. România, “invadată de miere adusă din import, uneori de calitate îndoielnică”

Iniţiatorii proiectului, 14 parlamentari PSD şi ALDE, arată că România este cel de-al patrulea mare producător de miere din Europa, după Germania, Franţa şi Ungaria, având înregistraţi la nivel naţional circa 40.000 de apicultori.

"În ultima perioadă au început să circule în mediul virtual tot mai multe informaţii despre mierea contrafăcută pe care o găsim în tot mai multe lanţuri de magazine. Mierea este un produs uşor de falsificat, cea mai uzată tehnică fiind cea a amestecului de produse apicole, însă mai grav este când consumatorul este înşelat prin comercializarea unui produs care conţine sau nu miere, alături de glucoză industrială obţinută prin hidroliza amidonului din porumb sau cartofi. Acest tip de glucoză în stare lichidă are un gust aproape identic cu cel al mierii şi este aproape imposibil de depistat la degustare. Consumul pe termen lung al mierii cu glucoză privează consumatorii de beneficiile mierii naturale şi poate pune în pericol sănătatea", se arată în expunerea de motive.

Iniţiatorii atenţionează că România este "invadată de miere adusă din import, uneori de calitate îndoielnică".

"În România ar exista preţuri corecte la miere, dacă nu ar intra miere la jumătate de preţ din alte ţări, miere surogat care se amestecă cu mierea românească. Prin propunerea noastră legislativă, iniţiem măsuri de stopare a amestecului mierii româneşti cu tot felul de falsuri care vin din import", se mai arată în expunerea de motive.

Potrivit proiectului de lege, apicultorii şi comercianţii vor fi obligaţi să afişeze vizibilă ţara de origine sau locul de provenienţă al mierii şi produselor apicole, pentru mierea şi produsele apicole provenite din UE sau ţări terţe, amestecurile acestora cu produse va trebui menţionat conform legislaţiei europene în vigoare.

"Doar cei care folosesc în proporţie de 100% miere şi produse apicole ca materie primă pot folosi sintagma de <Produs natural> pe etichete. Dreptul de a înscrie pe eticheta produsului finit menţiunea <Produs românesc> va reveni obligatoriu doar celor care folosesc în proporţie de 100% <Produs natural> provenind din exploataţiile apicole din România", se mai arată în proiect.

Proiectul a fost aprobat în Senat cu unanimitate de voturi.

Senatul a fost primă cameră sesizată, iar Camera Deputaţilor va fi for decizional.

sursa: mediafax.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *