UE / Nato

Comandamentul NATO de la Napoli şi elemente de comandă ale Forţei de Reacţie Rapidă vor fi dislocate în România

Exerciţiul va implica şi elemente de comandă şi control ale Forţei de Reacţie Rapidă a NATO (NRF). Peste 1000 de militari din 22 de ţări în poligonul Cincu

Exerciţiul, denumit "Trident Joust 2015", se va desfăşura în poligonul Cincu, de lângă Sibiu.

"Va fi prima dată când un comandament de forțe întrunite va fi dislocat în România. Aproximativ 1.000 de oameni din 22 de ţări vor participa la exercițiul care va reprezenta o măsură de asigurare importantă pentru Alianță și, de asemenea, o parte a Planului de acțiune al NATO. Această dislocare va testa capabilitatea operațională completă a personalului meu, prin schimbarea comenzii și controlului între Comandamentul de la Napoli și elementele ce vor fi dislocate la Cincu", a precizat amiralul Ferguson.

Elemente de comandă şi control ale NRF vor lucra la capacitate operaţională completă în România

Exerciţiul de la Cincu va fi un test şi pentru Forţa de Răspuns a NATO (NATO Response Force – NRF). Elementele de comandă şi control ale NRF vor trebui să lucreze, la capacitate operaţională completă, într-o locaţie dislocată – cea din România.

În mod normal, în cadrul NATO, conducerea NRF este asigurată, prin rotaţie, de trei comandamente aliate – cele de la Napoli (Italia), Brunssum (Olanda) şi Lisabona (Portugalia).

Pentru exerciţiul de la Cincu, Armata Română urmează să aducă în poligon o parte din tehnica militară care a participat, luna trecută, la exerciţiul NATO din poligonul Smârdan (judeţul Galaţi). De asemenea, trupele americane din România vor deplasa în Cincu o parte din tehnica militară aflată la aerodromul Kogălniceanu (judeţul Constanţa).

Deplasările soldaţilor şi vehiculelor militare româneşti şi americane din estul României spre Cincu se vor face pe drumurile publice, sub forma unor marşuri.

Pe teritoriul României vor continua în acest an exerciţiile NATO, dintre care face parte şi cel programat la Cincu. Aceste exerciţii se derulează în contextul angajamentelor asumate de conducerea NATO, de a asigura o prezenţă militară suplimentară în România drept răspuns la înrăutăţirea situaţiei de securitate din estul Europei.

"Aceste exerciții întrunite, deși vor avea loc independent, demonstrează că NATO se transformă și se adaptează la noile provocări de securitate cu care se confruntă Alianța", a explicat amiralul Ferguson.

Şeful Comandamentului Aliat de la Napoli se află într-o vizită de două zile în România, la invitaţia şefului Statului Major General al Armatei Române, generalul Nicolae Ciucă.

sursa: romanialibera.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *