Actualitate

Cititorul să ne judece. Declaraţie a Cotidianului naţional „TIMPUL de dimineaţă”

Din momentul apariţiei, publicaţia a fost în permanenţă pe prima linie în marea luptă pentru afirmarea unui jurnalism independent şi democratic şi pentru promovarea valorilor naţionale şi europene. În lupta dintre vechi şi nou, dintre forţele antinaţionale totalitariste şi cele naţionale democratice, TIMPUL a avut constant o poziţie militantă clară, univocă şi fermă, din care cauză a fost mereu ţinta atacurilor brutale şi banditeşti din partea regimului Voronin – începând cu atentatul criminal la viaţa ziaristei Alina Anghel în iunie 2004, închiderea ziarului de către justiţia moldoveneasca, vandalizarea sediului redacţiei până la intentarea, în februarie 2009, a dosarului penal împotriva directorului publicaţiei, Constantin Tănase. Sunt doar câteva pagini dramatice din biografia publicaţiei noastre.

Cotidianul TIMPUL a avut o contribuţie importantă la înlăturarea de la putere a guvernării Voronin. TIMPUL a deranjat în permanenţă Puterea. Atacurile asupra publicaţiei sporeau în agresivitate în perioada campaniilor electorale. Nu constituie o excepţie, din păcate, nici campania electorală din anul acesta. Chiar din ziua apariţiei TIMPULUI, calul de bătaie preferat al celor care au vrut să ne închidă gura a fost compromiterea statutului nostru de publicaţie independentă. Detractorii ziarului ne-au acuzat că TIMPUL este, pe rând, proprietatea lui Lucinschi, Cernomaz, Diacov, Urecheanu, Ghimpu, Pasat. Potrivit acestora, în ultimii doi ani TIMPUL a fost „ziarul lui Filat”. După apariţia mai multor materiale critice în adresa noii guvernări şi a liderilor ei politici, în ultimele zile aflăm că TIMPUL „a fost cumpărat de Plahotniuc”. Aşadar, avem de-a face cu aceeaşi campanie pornită chiar a doua zi după apariţia primului număr al TIMPULUI, pe 14 septembrie 2001. Şi astăzi, ca şi atunci, scopul acestei campanii este foarte clar – de a distruge ziarul TIMPUL prin discreditarea imaginii publicaţiei în ochii cititorilor.

Însă, de fiecare dată, s-a întâmplat invers decât au dorit răuvoitorii noştri: cu cât atacurile la adresa TIMPULUI sporeau în intensitate şi agresivitate, cu atât creştea credibilitatea şi popularitatea ziarului. Astăzi TIMPUL este ziarul cu cel mai mare tiraj, unicul cotidian naţional de limba română din R. Moldova, cu cinci apariţii săptămânale, cu o ediţie-magazin color în 32 de pagini, cu un supliment lunar gratuit cu priză la public – „Integrarea europeană. Pas cu pas”. Sigur că acest lucru nu ni-l pot ierta oponenţii şi concurenţii noştri. Vechiul refren („TIMPUL ciuguleşte din palmele mafiei ruseşti”) a fost modificat, pentru a deveni mai credibil, şi astăzi acesta sună astfel: „TIMPUL este proprietatea lui Plahotniuc”. Dovezi, probe? Nu este nevoie de ele, deoarece în funcţiune e pus cunoscutul principiu de care se conducea şeful propagandei naziste – „calomniază, calomniază, pentru că ceva rămâne”. Astfel, oamenii vechiului regim, ajutaţi de unii democraţi ai noului regim, continuă să lanseze aceleaşi calomnii şi insinuări, scopul lor rămânând acelaşi – de a compromite cea mai credibilă instituţie media din ţară, pentru a o descuraja şi a o determina să renunţe la mesajele critice la adresa noii guvernări şi a liderilor ei politici. Cum se spune, nimic nou sub soare.

În acest context ne exprimăm surprinderea şi regretul că unele instituţii de presă, fără a se documenta asupra chestiunii cui aparţine Cotidianul TIMPUL, au preluat calomnia lansată de proaspătul „luptător” împotriva mafiei – fostul consilier pentru misiuni speciale al lui Voronin, personajul care a făcut parte din echipa acestuia exact în perioada când s-au comis fărădelegile pe care el acum… le „dezvăluie”. Astfel, din interes meschin, se loveşte într-o publicaţie care, prin activitatea sa timp de nouă ani, a făcut posibilă apariţia în R. Moldova a acestor instituţii de presă.

În aceşti nouă ani de existenţă a TIMPULUI s-au ars tone de gaz pentru a ne discredita în faţa cititorilor. Unde-s astăzi vajnicii „jurnalişti” care au turnat cantităţi industriale de zoi în capul publicaţiei TIMPUL? Exemplul lor trebuie să le fie de învăţătură şi altora, mai tineri, care cred că totul ce zboară se mănâncă şi că la nevoie şi cărăbuşul e carne. Câinii latră, caravana trece. TIMPUL rămâne a fi ziarul cu cel mai mare tiraj din presa de limba română din R. Moldova şi cea mai credibilă instituţie media din presa scrisă. Îi asigurăm pe cititorii noştri, dar şi pe detractorii de serviciu ai TIMPULUI, că noi vom rămâne şi în continuare ataşaţi valorilor naţionale, democratice şi europene. Vom rămâne şi în continuare în serviciul cititorilor noştri, în serviciul publicului, dar nu al Puterii, indiferent ce culoare are ea. Nu Puterea şi nu servitorii ei de serviciu ne sunt judecătorii; singurul judecător ne este măria sa Cititorul. De aceea, Cititorul să ne judece.
TIMPUL nu-l va acţiona în judecată pe fostul consilier pentru misiuni speciale al lui Voronin pentru includerea publicaţiei noastre în pretinse scheme mafiote, deoarece judecătorul nostru este Cititorul, iar sentinţa dată este tirajul ziarului în continuă creştere şi reputaţia impecabilă pe care o avem. De-a lungul anilor ne-am obişnuit că, atunci când ne atacă scule comuniste, înseamnă că ne facem datoria.
+++
Cotidianul naţional TIMPUL nu este proprietatea nimănui. TIMPUL nu este SRL, ca sa aibă proprietar, ci este înregistrat la Ministerul Justiţiei, pe data de 16 mai 2003 şi în calitate de unic fondator îl are pe Constantin Tănase.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *