Opinii și Editoriale

Cinii turbati si judecatorii cinosi

Pentru majoritatea tarilor rasaritene, aspirante la calitatea de membre ale UE, justitia a reprezentat in permanenta cea mai grava problema, cel mai mare obstacol de depasit, cel mai dificil capitol de negociat si cea mai descurajanta reminiscenta de mentalitate totalitarista de care urmau sa se debaraseze pentru aderarea la UE.

Ei bine, unele dintre ele, chiar si dupa ce au devenit parte a Comunitatii Europene, continua sa lupte din rasputeri pentru a pune justitia in serviciul statului de drept, pentru a o curata de elementele coruptibile si slugarnice care au implantat in sistem principiul „o mana spala pe alta”, pentru a decomuniza principiile morale ale magistratilor, a demola esenta antiumana a efectului slugarniciei judecatoresti, a recladi sistemul judiciar pe temelii de competenta si de demnitate profesionala.

Insa piramida nu se da demolata, iar complicatiile Romaniei si Bulgariei pe acest front sunt relevante. Merge greu la vecinii nostri, insa merge cumva si cred ca ceea ce se produce bun la ei ar trebui de preluat si in procesul de europenizare a justitiei moldovenesti. Intai de toate, trebuie scosi din judecatorii toti coruptii si coruptibilii – atat cei care „iau la laba”, cat si cei care se dau pe laba politicienilor. De aceasta misiune ar trebui sa se ocupe nu numai Fiscul, MAI sau CCCEC, ci si SIS, pentru ca un sistem sau un grup profesional, ai carui membri prejudiciaza statul cu sute de milioane de lei, care compromit reperele constitutionale ale statului si folosesc numele statului in scopuri de capatuiala personala reprezinta pericole reale pentru securitatea nationala.

Anume pe aceasta cale s-a mers si anume astfel a fost tratata problema in mai multe foste state candidate pentru aderarea la UE: prinsi, arestati si judecati cu confiscarea averii. Asanarea sistemului judecatoresc si a Procuraturii de lichele corupte ar trebui sa devina o misiune de onoare pentru ofiterii SIS – fiindca, dupa reprezentatia pe care au dat-o judecatorii moldoveni in comisariatele de politie in zilele de 7 si 8 aprilie 2009, a devenit clar ca justitia din RM s-a transformat, ca gravitate, in cea de-a doua problema dupa diferendul transnistrean.

Insa dosarele inventate si intentate la 7 si 8 aprilie au reprezentat doar cireasa de pe tortul realizarilor palpitante ale unor slujitori ai zeitei Themis. Eu nu voi aminti aici de Sarban, Pasat si altii care au simtit pe pielea lor competenta si independenta unor facatori de dreptate. Eu voi aduce doar un simplu exemplu din viata unui om simplu care a vrut sa i se faca dreptate. Acum doi ani, o judecatoare i se plangea unei cunostinte de-a sale ca, chipurile, iar o sa aiba o noapte nedormita. Si nu din cauza mustrarilor de constiinta. Pur si simplu, seful (al judecatoriei?) i-a ordonat sa modifice dosarul pe care il judeca aceasta si sa falsifice astfel datele problemei, incat sa i se faca dreptate celui invinuit. A falsificat si a doua zi a emis o sentinta in defavoarea unei biete femei de la tara. Acum, stau si ma gandesc: cati dintre bravii nostri judecatori sunt gata sa demonstreze la poligraf ca nu au comis fapte similare?

Pentru ca dupa „epitetele” aruncate la adresa presei de dl Muruianu oamenii s-ar putea intreba: cine sunt mai periculosi – cainii turbati sau judecatorii cainosi?

P. S. Am scris aceste randuri cu tot respectul pentru judecatorii onesti.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *