Moldova

Cine vrea capul ministrului Şleahtiţchi?

Acesta a declarat pentru TIMPUL că Vlad Filat nu ştia că la Ministerul Educaţiei se lucrează de cinci luni la subiectul redenumirii cursului de istorie.
 
Ministrul Educaţiei, Mihail Şleahtiţchi, s-a arătat surprins de reacţia premierului Vlad Filat la ordinul său, potrivit căruia disciplina „Istoria” va fi redenumită în „Istoria românilor” şi „Istoria universală”. „Nu m-am aşteptat la o asemenea reacţie. Guvernul a ştiut că Ministerul Educaţiei lucrează de cinci luni la acest subiect. Bănuiam că consilierii domnului prim-ministru sunt la curent cu acest fapt”, a declarat M. Şleahtiţchi pentru PRO TV Chişinău. „Este o chestiune de ordin tehnic care nu a făcut o schimbare majoră şi nu a răsturnat învăţământul. Când am elaborat acest ordin, am ţinut cont de părerea celor mai importanţi exponenţi ai comunităţii istorice”, a adăugat ministrul Educaţiei.
Ordinul ministrului l-a nemulţumit pe premier, care a menţionat că „elevii trebuie să afle adevărul din manualele de istorie şi că nu contează denumirea manualului, ci conţinutul acestuia”.  

Contactat de TIMPUL, consilierul pe probleme de educaţie al premierului Vlad Filat, Leonid Bujor, a declarat că şeful Guvernului nu era la curent cu subiectul la care ME a lucrat timp de cinci luni. „Este un subiect sensibil. Nu este problema mea că ministrul Educaţiei are probleme de comunicare. Prim-ministrul nu a fost informat, fiindcă în structurile administraţiei publice locale şi centrale se lucrează cu proiecte de documente prezentate la Guvern sau cu documente deja adoptate, dar nu cu bănuieli”, a specificat Leonid Bujor.

Şi spicherul Marian Lupu s-a arătat nemulţumit de decizia lui Şleahtiţchi de a redenumi istoria fără a se consulta cu Alianţa pentru Integrare Europeană. Preşedintele Parlamentului a declarat săptămâna trecută că nu exclude că Mihail Şleahtiţchi ar putea fi demis.

La mijlocul lunii martie curent, ministrul Educaţiei a declarat că, de la 1 septembrie 2012, în şcoli va fi predată Istoria românilor. Amintim că această disciplină a fost scoasă din curriculum în anul 2006, când a fost introdusă Istoria integrată.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *