Actualitate

Cine sunt moldovenii care nu vor mai plăti impozite

„Componenta reformei fiscale conține modificări importante în ceea ce privește impozitarea salarizării. Acest lucru va fi posibil pentru că vom diminua impozitul pe venit al persoanelor fizice de la 18% pînă la 12 la sută, prin introducerea cotei unice. De asemenea, s-a luat decizia de a reduce de la 23% la 18 la sută a cotei contribuției angajatorului la Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat”, a declarat Filip.

Oficialul a subliniat că reforma prevede și majorarea de două ori a scutirii personale anuale, de la 11 280 de lei, cît este în prezent, pînă la 24 000 de lei.

„Cetățenii care primesc un salariu sub minimul de existenţă nu vor mai plăti impozit. Măsurile despre care vă vorbesc vor aduce o majorare a veniturilor angajatului cu 6%, iar pe cele ale angajatorului – cu 5%. Oamenii vor rămîne cu mai mulţi bani în buzunar şi contăm pe mai mulţi bani în buget”, a explicat premierul.

La rîndul său, președintele Comisiei parlamentare economie și buget, Ștefan Creangă, anticipează că această reformă, care va intra în vigoare de la 1 octombrie curent, va avea un impact pozitiv. „Reforma va avea un impact de 2 miliarde de lei. Bugetul de stat este capabil să acopere cheltuielile aceste reforme. Efectele acestei reforme vor fi resimțite în 4-5 luni. Toate reformele, inclusiv acestea, sînt coordonate cu partenerii externi, cu FMI și Banca Mondială”, a dat asigurări Creangă.

Autorii reformei speră că, odată cu implementarea acestei reforme, vor scădea cazurile cînd angajații vor primi salarii la plic, pentru că angajatorii nu vor mai avea motive să ascundă salariile.

De asemenea, Pavel Filip a declarat că în cadrul reformei fiscale se va reduce cota TVA de la 20%, cît este în prezent, la 10% pentru serviciile din industria HORECA, unde intră restaurantele, hotelurile și cafenelele.

Sursa: noi.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *