Opinii și Editoriale

Cine investeste in stiinta culege roade bogate

Motto: Toate curentele sociale generoase pornesc de la stiinta, literatura, arta, invatatura
(V. Hugo)

In randurile ce urmeaza ne vom stradui sa demonstram ca, incepand cu 2004, an in care in fruntea Academiei de Stiinte a venit o noua echipa, lucrurile in viata noastra stiintifica s-au schimbat in bine. Vom proba aceasta afirmatie in baza analizei situatiei din cadrul Institutului de Chimie al ASM, cu atat mai mult cu cat avem ce compara.

Este cunoscut faptul ca pentru a patrunde in tainele naturii – nedescoperite in mare parte, dar cunoasterea carora ar deschide noi orizonturi omenirii – se cer tehnologii performante. In toata lumea, pentru atingerea acestui scop, la institutele de cercetare sunt create centre stiintifice de performanta. Asa s-a procedat si la ASM. Prin Hotararea Consiliului Suprem pentru Stiinta si Dezvoltare Tehnologica nr. 209 din 30 noiembrie 2006, in cadrul Institutului de Chimie, a fost creat Centrul de chimie fizica si nanocompozite, care are drept obiectiv prioritar asigurarea cercetarilor stiintifice cu utilaj performant pentru intreaga stiinta din domeniu in Moldova. Doar in 2008, Institutul de Chimie a procurat utilaj stiintific care ne permite sa realizam cercetari atat fundamentale, cat si aplicative la nivel mondial.

In aceeasi perioada au fost efectuate reparatii capitale si curente ale blocului de chimie, care gazduieste 11 subdiviziuni ale ASM. A fost schimbat acoperisul blocului, nereparat timp de mai bine de 45 de ani, au fost readuse in stare de functionare mai multe laboratoare de cercetare si alte spatii comune. Urmare a acestor reparatii, Institutul de Chimie a obtinut un alt aspect si, evident, un alt continut. Invitam toti doritorii in vizita la Institutul de Chimie, ca sa se convinga de aceste schimbari esentiale.
Situatia favorabila care s-a creat in institut a devenit atractiva pentru tinerii cercetatori. Astfel, la Institutul de Chimie sunt angajati, in prezent, 44 de tineri cercetatori, ceea ce constituie 40% din numarul total de cercetatori stiintifici, fapt care ne bucura.

In context, tinem sa mentionam inca un indiciu important, care ne demonstreaza ca reformele de la institut sunt pe calea cea dreapta. La Institutul de Chimie, din tarile din Europa de Vest si SUA, s-au intors cinci cercetatori valorosi, care au acumulat o experienta bogata in cercetare. Numarul cercetatorilor reintorsi acasa este inca mic, dar tendinta indica revenirea la normalitate. Mai avem si o alta mare speranta – asteptam cu mare nerabdare primele promotii de cercetatori ale Universitatii Academice, care sunt scoliti in spirit occidental, nu intr-un sistem de invatamant pedagogic, ci in unul de cercetare, capabil sa asigure armonizarea realizarilor stiintifice cu cele ale cercurilor antreprenoriale si sa acopere, astfel, necesitatile reformarii economiei nationale.

Situatia favorabila care s-a creat in cadrul institutului a fost posibila gratie viziunilor moderne ale presedintelui Academiei de Stiinte, acad. Gheorghe Duca. Domnia Sa promoveaza cu insistenta ideea ca o societate prospera poate fi bazata doar pe cunoastere. In aceasta ordine de idei, la ASM cercetarea a fost divizata, in fond, in doua categorii – cercetarea in concordanta cu programele de cercetare aprobate de guvern si cercetarea in cadrul proiectelor castigate prin concurs. Ne-au fost oferite mai multe oportunitati, intre care: proiecte in cadrul programelor de stat, proiecte in cadrul programelor pentru tineret, proiecte in cadrul acordurilor de colaborare cu Fondul de Cercetari Fundamentale din Federatia Rusa si Belarus, cu ministerele Educatiei si Stiintei din Ucraina si Germania. Este adevarat, concursurile sunt foarte exigente.

Pentru un loc se „bat” trei-patru proiecte. Castiga, insa, cei care au rezultate performante, castiga echipa capabila, inzestrata cu echipament necesar in vederea realizarii obiectivelor propuse in cadrul proiectului. Anume spiritul de concurenta sanatoasa – castiga cel mai bun – ne-a mobilizat si ne-a motivat pe noi, cei de la Institutul de Chimie, sa atingem rezultate relevante. Drept dovada sunt si rezultatele din 2008, an in care cercetatorii institutului au castigat prin concurs sapte proiecte, dintre care patru pentru tinerii cercetatori.

Recent au fost lansate si proiectele in colaborare cu institutiile de cercetare din Romania, in cadrul acordului de colaborare intre Academia de Stiinte a Moldovei si Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului din Romania. Ne exprimam convingerea ca, dupa recenta intrevedere a presedintilor Academiilor de Stiinte din R. Moldova si Romania, cooperarea noastra speciala, pe toate dimensiunile, va cunoaste o relansare energica.

ASM pune un accent deosebit pe implementarea rezultatelor cercetarilor in practica. In acest scop a fost creata Agentia pentru inovare si transfer tehnologic, careia ii revine misiunea de organizare a concursurilor si selectare a celor mai valoroase si viabile proiecte de implementare in practica a inventiilor si inovatiilor savantilor nostri. Chiar daca inventiile si inovatiile savantilor nostri au fost apreciate cu diplome si medalii de aur, argint sau bronz la diverse saloane internationale de inventica, nu este deloc usor sa convingi un om de afaceri ca realizarea stiintifica este valoroasa si ca in urma acestui transfer tehnologic businessmanul va avea un profit sigur. Si aceasta – din simplul motiv ca cel care doreste sa implementeze know-how-ul trebuie sa achite din start 50% din suma proiectului.

Recunoastem ca in acest domeniu intampinam inca unele greutati, dar nimic nu este usor la inceputuri, mai cu seama intr-un stat in care nivelul dezvoltarii economice lasa mult de dorit. Cu toate acestea, faptul ca, in anul 2008, Agentia pentru inovare si transfer tehnologic a realizat proiecte care au adus venituri de 50 mln. lei demonstreaza ca mergem in directia progresului occidental, cercurile de business devenind tot mai receptive la ultimele realizari stiintifice. In definitiv, colaborarea stiinta-business va culmina cu un impact extrem de benefic asupra economiei nationale in ansamblu.

Avem multe succese si pe dimensiunea cooperarii stiintifice cu fundatiile pentru cercetare din SUA si UE, precum CRDF, MRDA, INTAS-Moldova s.a. Aceste fructuoase colaborari demonstreaza faptul ca ASM nu a atins actualele performante doar cu alocatiile din Buget, ci si cu ajutorul unor fonduri, echipamente tehnice ultramoderne, evaluate la circa 15 mln. euro, obtinute de peste hotare, gratie oportunitatilor create de conducerea ASM, care si-a pus bunele, vechile relatii cu savantii europeni si americani in beneficiul intregii comunitati stiintifice, inclusiv din cadrul universitatilor.

Evident, apare intrebarea fireasca: bine, domnilor savanti, ati primit atatia bani, dar ce a dat in schimb Institutul de Chimie stiintei, societatii, economiei nationale? Vom prezenta succint realizarile institutului in 2008. Au fost publicate 165 de lucrari stiintifice, intre care: doua monografii, 27 de articole in reviste internationale, 31 de articole in reviste nationale, sapte brevete de inventie, au fost depuse 14 cereri pentru brevet si o cerere de marca, 101 comunicari la manifestari stiintifice. Au fost realizate cercetari in cadrul a noua granturi internationale cu diverse fundatii de cercetare-dezvoltare (INTAS, SCOPES, CRDF/MRDA, ASM si Fondul de Cercetari Fundamentale din Belarus si din Rusia).

In baza inventiilor elaborate de Institutul de Chimie, in 2009, la SA „Monolit” s-a dat in exploatare o linie tehnologica de mare tonaj de producere a materialelor de constructie. In baza inventiilor cercetatorilor institutului si ai Universitatii Tehnice, cu sprijinul businessmenilor din SUA, in Parcul tehnologic al ASM se pune in functie o linie tehnologica de producere a blocurilor de constructie, in baza materiei prime locale, care sunt mai ieftine si mult mai rezistente in comparatie cu analogii acestei inventii. La Combinatul de Tutun din Chisinau continua implementarea aromatizatorilor elaborati de cercetatorii nostri. Preparatele „Gajazot” si „Virinil” sunt implementate in viticultura pentru sporirea rezistentei vitei de vie la boli provocate de fungi. In prezent, la Stefan-Voda se implementeaza tehnologia de producere a carbunilor activi din materie prima locala.

La patru clinici republicane au fost testate cu succes preparatele medicamentoase obtinute in baza substantei active Enoxil, preparata din seminte de struguri. La Institutul de selectie pentru culturile de camp din Balti si la Institutul National de vin si vita de vie, in conditii de camp, preparatul Enoxil a trecut cu succes testarile pentru tratarea maladiilor provocate de fungi la unele culturi importante pentru economia nationala, precum sfecla de zahar si vita de vie. In cadrul Programului de Stat Cercetari stiintifice si de management ale calitatii apei, Institutul de Chimie realizeaza patru proiecte care au ca obiective elaborarea si perfectionarea tehnologiilor de potabilizare a apelor de suprafata si subterane, obtinerea hidrogenului prin fotoliza apei etc. Dupa cum vedeti, cine investeste in stiinta culege si roade bogate.

In context, adaugam o stire imbucuratoare privind domeniul care ne framanta pe toti – apa potabila. La 13 noiembrie 2009, la Istanbul, acad. Gheorghe Duca, reprezentant de referinta al chimistilor moldoveni, a participat la sedinta Fondului marilor Caspica si Neagra si a fost ales coordonator al proiectelor de granturi in fondul pentru stiinta, inovare si educatie, ceea ce deschide noi oportunitati nu numai pentru ASM, ci si pentru perspectivele de aderare a R. Moldova la UE.

Precum spunea Francis Bacon, stiinta si puterea sunt unul si acelasi lucru. Tocmai de aceea, luand in considerare situatia precara in care se afla R. Moldova atat din punct de vedere economic, cat si spiritual, consideram ca trebuie sa manifestam maxima responsabilitate pentru cele afirmate in public, sa nu ne aventuram in critici sterile de dragul unor interese inguste de grup, ci sa ne suflecam manecile si sa contribuim, fiecare in domeniul sau, la prosperarea acestui chinuit popor. Misiunea omului de stiinta, a intelectualitatii, in general, este una nobila, nu de invrajbire a societatii, dar de unificare a ei in jurul unor valori perene.

Mihai Eminescu afirma in opera sa publicistica ca „…administratia este o stiinta”. O spunem in cunostinta de cauza: colegul nostru, chimistul, academicianul Gheorghe Duca este versat si in arta acestei stiinte, iar istoria va demonstra, prin simple comparatii, ca am avut dreptate.

Tudor Lupascu, direcrorul Institutului de Chimie al ASM, dr.hab., prof.;
Constantin Turta, director executiv al Centrului de chimie fizica si nanocompozite, membru corespondent;
Pavel Vlad, sef de laborator, academician;
Ion Geru, sef de laborator, membru corespondent

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *