Opinii și Editoriale

Cine-i si al cui e noul procuror general?

Despre noul procuror general al RM se vorbesc multe lucruri, inclusiv multe urate: ca nu are experienta in domeniu, ca e influentabil, ca e legat cu un om de afaceri apropiat Familiei Voronin, ca odata cu venirea lui in fruntea Procuraturii Generale Voronin va controla Alianta de guvernamant si nu se va pune pe rol niciun dosar ce vizeaza grangurii fostei guvernari.

De fapt, nu doar noul procuror e vorbit de rau. Epitete deloc placute, si nu doar din zona opozitiei, sunt lansate in directia mai multor demnitari inscaunati de AIE – V. Crudu, B. Focsa, L. Bujor, A. Salaru s.a. Nimic surprinzator – la moldoveni, secole la rand, locul presei si al justitiei l-a tinut „gura lumii”. Aceasta nu si-a pierdut importanta si influenta nici in secolul internetului, ba mai mult chiar, astazi se pare ca insusi internetul e un fel de „gura a lumii” a timpurilor noastre.

M-am convins de atatea ori ca e imposibil sa lupti cu ea – proverbul zice ca gura lumii n-o opresti nici cu apa, nici cu focul. Iata de ce, indeosebi noi, ziaristii, trebuie sa rezistam in fata torentelor de vorbe si zvonuri si sa incercam sa ne formulam opiniile fata de cei vizati doar in temeiul probelor.

Nu-l cunosc pe noul procuror si nu-i stiu calitatile si defectele pe care, presupun, le are, ca fiecare muritor de rand. De aceea, voi judeca despre el nu luandu-ma dupa gura lumii, ci in baza faptelor sale. Banuiesc ca Domnia Sa e la curent cu activitatea Procuraturii Generale din era lui Gurbulea, cu toate dosarele de rasunet pe care le-a fabricat acesta. Dincolo de aspectul pur „tehnic”, „procedural” al acestor dosare fabricate la comanda Puterii comuniste, exista dimensiunea umana.

Cand zic „dimensiunea umana”, am in vedere faptul ca in spatele fiecarui dosar fabricat se afla un destin. Oameni nevinovati au fost hartuiti ani la rand (doar doua cazuri notorii – Nicolae Andronic si Serafim Urecheanu) sau au facut ani grei de puscarie (Valeriu Pasat, Vladimir Sarban s.a.). Acestia sunt oameni vii, care au parinti, sotii, copii, nepoti… S-au gandit vreodata Gurbulea si cei care au comandat dosarele cum se simteau familiile acestora?

Cum dormeau mamele lor cand stiau unde si in ce conditii li se afla feciorii? La ce se gandeau copiii lor cand acestia erau aratati la televiziune cu catuse la maini? Nu sunt deloc intrebari sentimentale – daca nu ne punem asemenea intrebari, inseamna ca nu mai suntem oameni…

Vreau sa cred ca, in afara de paragrafe – sau, mai bine zis, in spatele paragrafelor din Codul Penal – noul procuror vede oameni vii, destine omenesti. In numele acestor oameni noul procuror are obligatia sa faca lumina in toate „dosarele obscure” si sa redea societatii increderea in justitie. Pe aceasta ma voi baza judecandu-l pe noul procuror, nu pe ceea ce macina gura lumii. Repet ce am mai spus: nu vreau sange, nu vreau razbunare, pentru ca razbunarea e arma lasilor.

Dar nici nu cred ca e uman ca cei vinovati sa nu plateasca pentru ticalosiile lor. Multe dintre aceste ticalosii au fost puse la cale de Voronin, impreuna cu Rosca. Acum acestia se plimba liberi, fara probleme, de parca nu ar purta nimic pe constiinta. Dar cine va plati lacrimile si umilintele celor care au suferit din cauza lor? Nu ma intereseaza ce zice gura lumii despre noul procuror. Astept faptele – doar ele sunt in masura sa ne dezvaluie cine-i si al cui e noul procuror.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *