Timpul Liber

Cine a furat Mona Lisa lui da Vinci?

Poliţia a găsit hoţul doar după ce el însuşi s-a predat. Publicaţia menţionează că nu a fost dificil să furi Gioconda. Ca orice altă pictură a muzeului, aceasta era slab păzită şi nu era fixată pe perete. 

Hoţul s-a ascuns, probabil, în debara şi a petrecut noaptea acolo. Tot ce avea de făcut era să aştepte până când paznicul s-ar fi rătăcit prin holurile muzeului. Apoi a scos portretul şi l-a ascuns sub sacou.

Hoţul a ales Mona Lisa pentru că avea o dimensiune foarte mică, de 53cm x 77cm. 

Douăsprezece ore mai târziu, scrie autorul francez Jérôme Coignard în Une femme disparaît (O femeie dispărută), îngrijitorul a raportat că totul este bine. Nimeni nu a observat absenţa Monei Lisa nici chiar în dimineaţa următoare. Picturile dispăreau simplu: fotografii puteau să le ia fără să semneze vreun act. Alarma a fost lansată doar când fotografii au fost întrebaţi direct şi au declarat că nu au luat portretul. 

Muzeul a fost închis pentru o săptămână. Vizitatorii făceau coadă după ce a fost redeschis pentru a vedea spaţiul gol pe peretele unde a stat pictura. 

Între timp Mona Lisa a devenit o senzaţie: articole în ziare, piese muzicale, cărţi poştale. Faţa sa era folosită peste tot în reclame: de la cele cu ţigări până la cele despre corsete.

Portretul a fost furat de Vincenzo Peruggia, un italian în vârstă de 32 de ani, care locuia în Paris. "M-am îndrăgostit de ea", a spus acesta după ce a fost întemniţat…

Timpul.md (N.G.) după FT Magazine

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *