Chișinău

Chişinăul va avea bustul lui Alexandru Ioan Cuza

Cunoscută şi ca Mica Unire (Marea Unire fiind cea din 1918), Unirea Principatelor Române a avut loc la jumătatea secolului XIX şi reprezintă unificarea vechilor state Moldova şi Ţara Românească. Unirea este strâns legată de personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza şi de alegerea sa ca domnitor al ambelor principate, la 5 ianuarie 1859 – în Moldova şi la 24 ianuarie 1859 – în Ţara Românească.

Cu această ocazie, astăzi, la Muzeul de Arheologie şi Istorie a Moldovei îşi desfăşoară lucrările conferinţa „Unirea Principatelor Române din 1859: context istoric şi semnificaţii actuale”. Evenimentul este organizat de către Asociaţia Istoricilor din R. Moldova, Institutul de Istorie, Stat şi Drept al AŞM, Institutul de Filologie al AŞM, Mişcarea civică „Anul 1812” şi Forul Democrat al Românilor din Moldova. În cadrul ei, vor prezenta comunicări cunoscuţi istorici şi oameni de cultură. De asemenea, aici va fi lansată cartea „Ion Pelivan”, semnată de Ion Constantin, Ion Negrei şi Gheorghe Negru. Tot azi, la Muzeul de Istorie Naturală va fi inaugurată o expoziţie consacrată Cetăţii Hotinului şi Cetăţii Albe. Ea este organizată de către Fundaţia „Golescu”.

Pe 27 martie, de Ziua Unirii Basarabiei cu România, la Chişinău va fi instalat bustul făuritorului Unirii de la 1859, domnitorul Alexandru Ioan Cuza. Bustul este realizat de sculptorul român Constantin Ionescu şi costă circa zece mii de euro. El are o înălţime de un metru, iar la bază – 43×52 centimetri. Bustul este confecţionat la comanda Societăţii cultural-istorice „Mihai Viteazul” (al cărui preşedinte este Mircea Cozma, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, iar vicepreşedinte – scriitorul Valeriu Matei) şi a Fundaţiei „Constantin Stere”.

Solicitat de TIMPUL, Valeriu Matei a declarat că pentru instalarea bustului este nevoie de o hotărâre de guvern, care, deocamdată, încă nu a fost aprobată. „Anterior, asemenea decizii le lua Primăria municipiului Chişinău, iar din 2002, în urma unei hotărâri a preşedintelui comunist VladimirVoronin, – de către guvern”, a precizat Valeriu Matei.

Potrivit lui, bustul face parte dintr-un program al Societăţii „Mihai Viteazul”. Anterior, cu sprijinul ei, au fost înălţate monumentele lui Mihai Eminescu la Hânceşti şi Cimişlia, iar cele ale lui Alexandru Ioan Cuza – la Cazangic, Leova, în faţa liceului care-i poartă numele, şi la Cimişlia.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *