Actualitate

China măreşte numărul sectoarelor economice deschise investiţiilor străine

Comisia Naţională pentru Dezvoltare şi Reformă (CNDR) a publicat pe site-ul său o actualizare a listei cu sectoarele supuse restricţiilor pentru investiţii străine, aşa-numita "listă neagră", care conţine acum 40 de activităţi limitate sau închise pentru investiţiile străine, faţă de 48 în lista anterioară, publicată în iulie 2018.

CNDR precizează că agenţiile naţionale de transport maritim, gaz şi încălzire în oraşele cu peste 500.000 de locuitori nu mai trebuie să fie controlate de entităţi chineze.

De asemenea, se oferă un acces mai amplu la explorarea de petrol şi gaze, agricultură, servicii, minerit şi industria prelucrătoare.

Totodată, se precizează că investitorii străini pot să dezvoltare afaceri cu acţionariat majoritar sau integral – până de curând trebuiau să încheie colaborări cu companii locale pentru a opera în China – în mai multe sectoare.

Noua listă intră în vigoare din 30 iulie 2019.

Decizia vine al doar o zi după reluarea negocierilor comerciale dintre preşedintele chinez Xi Jinping şi cel american Donald Trump, în timpul reuniunii G20 de la Osaka (Japonia), pentru apune capăt războiului comercial în care se află cele două ţări începând de anul trecut.

Reducerea numărului de sectoare sau activităţi închise sau cu restricţii pentru investiţiile străine a fost în ultimul an unul dintre "câmpurile de luptă" ale companiilor străine prezente în China, în speciale pentru cele europene sau americane.

Aceste companii, împreună cu Guvernele sau instituţiile din UE, s-au plâns la Beijing de lipsa de reciprocitate în ceea ce priveşte accesul companiilor pe respectivele pieţe, dat fiind faptul că firmele chineze beneficiază de subvenţii şi o mai mare libertate pentru a opera, investi sau cumpăra entităţi pe teritoriile lor.

Întâlnirea dintre Trump şi Xi de sâmbătă a lăsat să se întrevadă intenţia celor doi de a încerca o apropiere după aparenta ruptură a negocierilor din mai şi ulteriorul schimb de majorări de taxe vamale.

Ca rezultat al întâlnirii, Washington a stopat impunerea de noi taxe pentru China şi a fost de acord să permită companiilor americane să vândă produse ale companiei Huawei.

De asemenea, Trump a dat asigurări la finalul reuniunii că China a consimţit că cumpere "mari cantităţi" de produse agricole din SUA, deşi Beijingul şi-a asumat acest compromis încă din decembrie 2018, ca parte a acordului pentru începerea negocierilor comerciale pe care Trump şi Xi le-au avut la Buenos Aires.

Tensiunile dintre cele două ţări îşi au originea în dezechilibrul balanţei comerciale în favoarea Chinei, care exportă cu 419 miliarde dolari mai mult decât importă din SUA.

Ultimul capitol în escaladarea conflictului a fost o nouă rundă de majorări de taxe vamale: SUA le-a crescut la 25% pentru importuri chineze de 200 miliarde dolari, iar Beijing a răspuns cu noi taxe pentru 60 de miliarde de dolari.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *