Economie Mondială

China deranjată de Europa: Nu ne cereţi reevaluarea yuan-ului!

"Le cer liderilor europeni – nu vă alăturaţi corului care presează China să reevalueze yuanul", a spus premierul chinez Wen Jiabao, la un forum de afaceri care a avut loc în sfârşitul summitului, citat de Reuters. Primul ministru chinez a avertizat că ar fi un dezastru pentru întreaga lume, dacă în ţara sa ar avea loc tulburări economice şi sociale: "Multe din companiile noastre exportatoare ar trebui să se închidă, muncitorii migranţi ar trebui să se întoarcă în satele lor.

Reacţia Beijingului vine după ce mai mulţi oficiali europeni au cerut Chinei să permită aprecierea yuan-ului, subliniind că subevaluarea lui ameninţă revenirea economică a zonei euro şi, implicit, interesele exportatorilor chinezi.

Evenimentul Zilei scrie că Beijingul, care este acuzat că subevaluează yuan-ul pentru a susţine exporturile, a fost presat de SUA să renunţe la această strategie. Oficialii chinezi au anunţat în iunie că sund dispuşi să facă acest lucru, gradual – din acel moment însă, potrivit EUObserver, moneda chineză s-a apreciat cu doar 2% în faţa dolarului şi a scăzut cu mai bine de 9% raportat la euro.

Presa internaţinală mai scrie că această dispută a fost principalul motiv din care a fost anulată conferinţa de presă care urma să aibă loc la sfârşitul summitului.

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *