Ultima oră

Centenarul Filmului Românesc – la Castelul Sturdza de la Miclăuşeni

Astfel, vineri, de la ora 17,00, va avea loc vernisajul expoziţiei de fotografie AGERPRES – "România: Evoluţie", iar de la ora 20,30 – proiecţia peliculei "Viaţa nu iartă". Expoziţia va cuprinde unele din cele mai importante momente din Arhiva Fotografică AGERPRES, dedicată Marii Uniri.

Totodată, sâmbătă, de la ora 17,00, va avea loc proiecţia filmului documentar AGERPRES – ”Marea Unire, România la 100 de ani", care va fi urmată de cea a peliculei "Ştefan Luchian".

Invitatul special la cele două proiecţii va fi Irina-Margareta Nistor, consultantul şi ambasadorul proiectului.

Primăria Butea şi Castelul de la Miclăuşeni (judeţul Iaşi) sunt instituţii partenere în cadrul evenimentelor Centenarului Filmului Românesc.

"În calitate de primar al comunei Butea, pe raza căreia se află acest loc minunat, Castelul Sturdza, salut iniţiativa organizatorilor acestui eveniment remarcabil, inspirat de Anul Centenar. Caravana Centenarului Filmului Românesc nu este doar un act artistic, care readuce în atenţia publicului cinefil creaţii reprezentative ale cinematografiei din România şi Republica Moldova, ci este şi un act de unitate în identitatea naţională", a declarat primarul comunei Butea, Anton Anti.

Coorganizator al evenimentului – AGERPRES – va prezenta în deschiderea evenimentelor documentarul dedicat Centenarului României: "România la 100 de ani". Redacţia Video din cadrul AGERPRES prezintă în documentarul realizat cu ocazia Centenarului Marii Uniri de la 1918 cum a fost realizat acest deziderat al românilor. Povestea pleacă de la contextul istoric internaţional, ajungând la trăirile oamenilor de rând, care şi-au dorit un singur lucru: o ţară în care există acelaşi grai, acelaşi port, aceeaşi simţire, fără graniţe.

Filmările au fost realizate pe teritoriul României, dar şi în Bucovina de Nord şi în Basarabia. Documentarul este realizat de Mihuţ Năstăsache, Marilena Stănescu şi Sergiu Olteanu. Imaginea este semnată de Alfred Schupler, Sergiu Olteanu şi Andrei Cârlan. Reporteri au fost Marilena Stănescu, Mihuţ Năstăsache şi Camelia Moise. Grafica, sunetul şi montajul sunt semnate de Andrei Cârlan, asistent tehnic fiind Alex Vintilescu.

Intrarea la proiecţii este gratuită, în limita locurilor disponibile.

Iniţiat de ARTIS şi Asociaţia Obştească MIA, organizat de Primăria Municipiului Iaşi şi Ateneul din Iaşi, Centenarul Filmului Românesc a fost lansat pe 3 februarie, la Iaşi.

AGERPRES 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *