Actualitate

Centenar România. Legiunea voluntarilor români din Siberia, în imagini

Activitatea trupelor române a fost coordonată de Comitetul Național al Transilvănenilor și Bucovinenilor, prezidat de brașoveanul Voicu Nițescu. Acesta era redactorul-șef al ziarului „Gazeta de Transilvania“ de la Brașov, iar cât timp s-a aflat în Siberia a coordonat o ediție specială a publicației apărute aici – un număr al ziarului poate fi văzut pe masă în fotografia Comitetului din octombrie 1918.

Ziarul a fost tipărit cu mari dificultăți în Siberia – doar la Ekaterinburg a fost găsit un set de litere latine pentru tipografie, însă fără semnele diacritice românești, ceea ce a stârnit protestele unor cititori.

Unul dintre memorialiștii aventurilor românilor din Siberia a fost locotenentul Simion Ghișa, care poate fi văzut în fotografia de mai jos, al doilea în picioare.

În fotografia care ne arată cazarma românilor din Celiabinsk se poate distinge tricolorul fluturând deasupra intrării principale și pot fi văzuți câțiva militari în uniforme românești.

Biroul Comitetului Național are de asemenea intrarea din stânga împodobită cu tricolorul, fiind păzită de doi militari în uniforme române.

Imaginile au fost digitalizate în cadrul proiectului Saecularia.ro, din Colecția de Documente Fotografice ale Arhivelor Naționale. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *