Timpul Local

Cele mai rare limbi vorbite pe Pamnt

Undeva in lume, o limba sau un dialect moare fara ca cineva sa-i mai poata rosti vreodata silabele. Poate pentru unii nu e o tragedie, mai ales daca sunteti inconjurati de confortul computerului si tehnologiei avansate, insa lingvistii sunt singurii carora le mai pasa de acesti ultimi dinozauri.

Dialectele vorbite de grupuri mici de persoane sunt acoperite in general de catre limbile oficiale ale fiecarei natiuni. Uitarea se aseaza nemiloasa peste ele, in timp ce specialistii in lingvistica se straduiesc sa le pastreze macar in carti. Va prezentam cateva limbi care mai sunt vorbite doar de cateva persoane, potrivit unui top realizat jurnalistii rusi.

Ter Sami (2 persoane) – Dupa ce aceste doua persoane vor muri, limba va muri si ea. In prezent este vorbita de catre oamenii din partea nodica a Peninsulei Kola din Rusia. Ter Sami a fost unul dintre dialectele care au fost eliminare de catre URSS.
Kayardild (10 persoane) – Vorbita in Insula Bentinck , Australia si in insulele din jur , insa vorbitorii sunt destul de batrani si se pare ca limba se indreapta catre extinctie.

Ume Sami (aproximativ 10 persoane) – Pe cursul raului Ume din Suedia, se mai vorbeste inca acesta limba, insa nimeni nu stie numarul exact de oameni care mai fac acest lucru. Noul Testament a fost tradus in aceasta limba in 1775, insa dupa cativa ani nimeni nu a mai fost in stare sa citeasca traducerea si a trebuit sa fie salvat ca si antichitati.

Pite Sami (aproximativ 20 persoane) – Limba este vorbita in tinutul dintre Suedia si Norvegia si face parte din dialectul sami, care nu are o limba oficiala scrisa.

Votic (20 de persoane) – Este mai mult o limba vorbita in Nordul Rusiei, in Ingria si era vorbita de Voti, o populatie locala.

Recent un dialect din India, cel mai vechi dialect din lume, dupa ce ultima pesoana care il mai utiliza a murit. Boa Sr, vorbitoarea in varsta de 85 de ani a dialectului "Bo" era cel mai in varsta membru al tribului Great Andamanese. Potrivit organizatiei Survival International, in prezent mai traiesc doar 52 de membri ai tribului, estimandu-se ca predecesorii lor au trait acum 65.000 ani in insulele Andama, ceea ce-i face sa fie una dintre cele mai vechi culturi din lume.

Dupa 9am.ro

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *