Ultima oră

Cei mai bogaţi români

1. Dinu Patriciu
2.300 milioane euro
Anul trecut – 2.200 milioane euro
60 de ani
Ilfov
Media, energie, imobiliar, bancar, IT&C
Pe omul de afaceri Dinu Patriciu criza l-a prins cu cash. Pe care acum, bineînţeles, îşi permite să îl investească. Important este să găsească cele mai bune oportunităţi. Iar într-o piaţă suferindă, totul este mai ieftin! Magazinele de proximitate, supermarketurile şi agenţiile de pariuri sportive, toate afaceri demarate numai în acest an, au presupus investiţii de zeci de milioane de euro.

2. Timiş (Vasile) Frank
1.000-1.100 milioane euro
Anul trecut – 190-200 milioane euro
46 de ani
Londra
Extracţie petrol şi minereuri, farmaceutice, cercetare

Numele lui Timiş Frank a fost legat, multă vreme în România, de Roşia Montana. Cea mai importantă companie din portofoliul lui Timiş este African Mineral, la care deţine 14,97% din acţiuni. Firma a descoperit recent cel mai mare zăcământ de minereuri de fier din lume, de 10,5 miliarde tone. Are dublă cetăţenie, română şi australiană, este căsătorit şi are doi copii, dintr-un mariaj anterior.

3. Ioan Niculae
900 milioane euro -1 miliard de euro
Anul trecut – 1,2 miliarde de euro
56 de ani
Bucureşti
Agricultură, comerţ exterior, imobiliare, turism

După un 2009 dezastruos, în care combinatele chimice aproape că au stat tot timpul închise, proprietarul Interagro răsuflă uşurat: grâul s-a făcut foarte bine anul acesta, iar comenzile de îngrăşăminte din străinătate vin aproape ca în vremurile bune.

4. Dan Grigore Adamescu
900 milioane euro -1 miliard de euro
Anul trecut – 300 milioane euro
62 de ani
Bucureşti
Imobiliar, retail, media, asigurări, turism

Dan Grigore Adamescu are afaceri în România şi Germania, unde deţine business-uri în patru oraşe, în imobiliare, terenuri, parcuri industriale şi comerciale. Din 1991, Adamescu a reuşit să creeze în România un adevărat imperiu, afacerile sale extinzându-se în domenii variate, de la asigurări şi hoteluri, până la media sau construcţii. Familia Adamescu deţine Hotelul Rex din Mamaia, Unirea Shopping Center Braşov şi aproximativ 15% din acţiunile retailerului de electrocasnice, Flamingo.

5. Veronica Guşă de Drăgan
800-900 milioane de euro
Anul trecut – 420-450 milioane euro
37 de ani
Palma de Mallorca (Spania)
Distribuţie GPL, energie, mass-media, cultură, tipografii, imobiliare

Una dintre cele mai bogate femei de afaceri de origine română, nu vorbeşte cu presa şi nu este prezentă (fizic) în mediul de business autohton. Veronica Guşă de Drăgan, văduva lui Iosif Constantin Drăgan, a preluat frâiele afacerilor soţului cu mulţi ani înainte de moartea acestuia (august 2008). Este preşedintele executiv al Grupului din anul 2001, fiind implicată direct în activitatea strategică şi operativă a Grupului.

6. Ion Ţiriac
750-800 milioane euro
Anul trecut – 850-900 milioane euro
71 ani
Bucureşti
Auto, imobiliare, banking, asigurări
Ion Ţiriac este pe zi ce trece o prezenţă tot mai discretă în mediul de afaceri autohton. Fiul său, Ion Alexandru Ţiriac, pare să îi preia tot mai
mult din atribuţii. Ţiriac Imobiliare are în plan trei proiecte de anvergură, la Timişoara, Braşov şi Otopeni-Bucureşti, care reprezintă combinaţii de shopping-mall-uri, clădiri de birouri şi rezidenţiale, showroom-uri auto şi hoteluri.

7. Marius şi Emil Cristescu
500-550 milioane de euro
Anul trecut – 600 milioane euro
Timiş
Industrie, turism, imobiliare, construcţii, comerţ

Criza puternică din ultimul an i-a cam făcut pe cei doi fraţi din Timişoara, Marius şi Emil Cristescu, proprietarii platformei Faur, să reconsidere strategiile anterioare şi să aibă în vedere doar un singur lucru: să păstreze în portofoliu doar ce aduce profit. Dacă în urmă cu un an, cei doi fraţi care controlează grupul de firme Bega se ghidau după „strategia păianjenului”, după cum o numeau ei, la începutul acestui an, au decis să facă ordine în ogradă…

8. Gabriel Comănescu
43 de ani
450 milioane de euro
Anul trecut – 420 milioane euro
Constanţa
Extracţie petrol şi gaze, foraj marin, platforme petroliere, turism

Gabriel Comănescu a ridicat în ultimii ani un mic imperiu în jurul companiei Upetrom. Pasionat de maşini de epocă şi turism, afaceristul se descurcă tot mai bine cu petrolul. El controlează, prin Upetrom, Grup Servicii Petroliere (GSP), companie care se concentrează pe foraj marin, dar şi Upetrom 1 Mai Ploieşti, societate care produce utilaje destinate industriei de petrol şi gaze.

9. Radu Dimofte
51 de ani
400-420 milioane euro
Anul trecut – 450 milioane euro
Bucureşti
Imobiliare, HoReCa

Radu Dimofte şi Gabriel Popoviciu sunt asociaţi la proiectul Băneasa din nordul Capitalei prin firma Baneasa Investments. Prin intermediul familiilor lor, Dimofte şi Popoviciu controlează totodată grupul de firme Alltrom, care operează francizele IKEA, KFC, Pizza Hut, Howard Johnson şi sunt asociaţi la restaurantul Casa Doina din Capitală.

10. Gabriel Popoviciu
51 de ani
400-420 milioane euro
Anul trecut – 600-650 milioane euro
Bucureşti
Imobiliare, hoteluri, restaurante

În luna martie a acestui an, Puiu Popoviciu a vândut operaţiunile IKEA din România, către grupul suedez cu acelaşi nume. Afacerile sale se desfăşoară în imobiliar, hotelier şi restaurante. Popoviciu a mai adus în România Pizza Hut, KFC (restaurante), Howard Johnson sau Ramada (hoteluri). Cel mai valoros activ al grupului de firme controlate de Popoviciu este însă proiectul imobiliar Băneasa.

11. Stoica Gruia
42 de ani
380 – 400 milioane euro
Anul trecut – 380-400 milioane euro
Bucureşti
Transporturi feroviare, imobiliare

Stoica Gruia este o persoană foarte discretă, care evită apariţiile directe în presă. Este proprietarul Grupului Feroviar Român şi al Grampet. Ultima include mai multe societăţi în România, Ungaria, Bulgaria, Serbia, Moldova, Ucraina, Muntenegru, Mozambic, Austria şi Germania, iar marea majoritate a lor activează pe segmentul de cale ferată.

http://www.adevarul.ro/forbes/

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *