Eveniment

Ce vin se bea la Moscova?

Premierul rus, Dmitri Medvedev, și-a manifestat „speranța” că la următoarea vizită va fi servit vin moldovenesc. Dorin Chirtoacă a calificat acest gest al oficialilor ruși drept unul de batjocură. Prim-ministrul Vlad Filat a refuzat să comenteze episodul declarând scurt: „Alte întrebări?”. Există, evident, și alte întrebări, mai incomode, dar cine să răspundă la ele?

Filat e indiscutabil un politician abil, hâtru, suficient de cinic, dar are „un handicap”: spre deosebire de Putin, care, în afară de o experiență politică și diplomatică cu mult mai impresionantă, mai are în spate și un imperiu. Filat e un fel de arendaș al unei mici „moșioare” de la marginea imperiului, care tot de Putin e administrată. De aceea și rușii l-au servit pe Filat cu vin italian.

Ministrul Energeticii rus, Aleksandr Novak, a declarat în contextul vizitei premierului Filat la Moscova că țara sa ar putea accepta reducerea tarifelor pentru livrarea de gaze naturale către Republica Moldova doar cu condiţia că administraţia de la Chişinău va renunţa, oficial, la pachetele energetice ale Uniunii Europene. Nici de data aceasta Filat nu a dorit să comenteze. Deși experţii au calificat declarația ministrului rus drept şantaj, Filat a infirmat că ar exista condiţionări în acest sens.

Tot Vlad Filat a recunoscut că problema vizată mai sus „nu vizează doar prețul la gaz”. „Subiectele de discuții și negocieri nu vizează doar prețul la gaz, dar de toate… complexul energetic, datoriile și consumatorii din stânga Nistrului…”.

A apărut, așadar, un element nou în negocierile cu Rusia – datoriile Moldovei pentru gazul folosit de locuitorii care trăiesc pe un teritoriu ocupat de… ruși. Datoriile Transnistriei pentru gazul rusesc constituie circa 4,1 mlrd. dolari. Mama lui cu rusul lui…!

Dodon continuă ofensiva împotriva lui Chirtoacă. El a pregătit un proiect de hotărâre privind iniţierea referendumului lo
cal pentru revocarea acestuia din funcţie. În proiect se propune de a stabili ziua desfăşurării referendumului pe data de 2 decembrie a.c., iar întrebarea adresată la referendum locuitorilor municipiului Chişinău va fi următoarea: „Sunteţi pentru revocarea primarului general Dorin Chirtoacă din funcţie?”.

* Mai mulți analiști încearcă să descifreze „enigma” marșului unionist de duminică. Anatol Țăranu, de exemplu, crede că nu e greu de descifrat această enigmă. „Eu nu cred că e foarte greu să depistezi cine (sunt organizatorii marșurilor unioniste), dacă pornim de la faptul că RM are orientare proeuropeană. Căutaţi inamicii sau adversarii acestei orientări”.

* Organizatorii marșului unionist din16 septembrie au realizat, deocamdată, o singură „performanță”: i-au împărțit pe românii basarabeni în două tabere adverse – români unioniști și români antiunioniști. Unul dintre organizatorii marșului a declarat că adevăratele elite sunt cele care vor participa la marș. Celelalte reiese că sunt elite vândute. Cui? Rușilor, bineînțeles… Astfel, dușmanii Moldovei și ai României au mai obținut o victorie. Mică, dar importantă.

(Departamentul politic TIMPUL)
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *