Integrare Europeană

„Ce viitor poate să dea Rusia Moldovei? Ştim deja din trecut”

– UE şi-a făcut datoria. E adevărat, nu cât ai pocni din degete, dar deja Parlamentul European a aprobat programul de asistenţă financiară pentru RM. Cum s-ar zice: banii sunt pe drum, iar sprijinul european nu este nicio clipă în dubiu. Moldova are o percepţie, o primire, o imagine foarte bună în acest moment la Bruxelles – e vorba de imaginea pe care o are, înainte de toate, actualul guvern al RM. În ce îl priveşte pe dl Pasat, da, se poate să fie şi cum spune domnia sa, dacă îşi ia răspunderea şi crede că poate obţine mai mult din Est. Asta înseamnă Rusia, nu? Rusia care are propriile probleme economice, care stagnează, care se bazează în continuare pe exportul de materii prime, are un program de modernizare, dar doar un program, nimic mai mult. O ţară care va exporta în Moldova puţini bani, puţină asistenţă, cu excepţia banilor pentru comunişti. O grămadă de retorică anti-românească, pentru că asta este specialitatea lor, specialitatea dlui Pasat, şi în rest nimic.

– Ce are de pierdut RM dacă, să presupunem, ar urma o astfel de cale?
– Eu aş spune că are de câştigat tot ce a pierdut până acum. Să vă explic un pic. Ce are de câştigat Moldova dacă se apropie de Rusia, o ţară pe care a avut prilejul să o cunoască bine vreme de 50 şi mai bine de ani? Cred că Moldova ştie ce este Rusia şi viitorul ei nu este acolo. Sigur că Europa şi UE nu sunt soluţia miraculoasă, nu schimbă lucrurile într-o zi sau într-o oră, dar le schimbă. Ce viitor poate să dea Rusia RM? Ştim deja din trecut.

– Declaraţiile care se fac în ultimul timp la Chişinău trebuie interpretate ca o întoarcere a spatelui UE sau fac parte din jocul politic preelectoral?
– Sunt sigur că e joc politic. Suntem deja în campanie electorală, o campanie electorală prelungită. Dl Pasat nu poate fi atât de naiv încât să creadă cu adevărat că RM poate întoarce spatele UE aşa că astea sunt declaraţii de campanie, sunt aceleaşi declaraţii pe care le-am văzut, din păcate, şi la referendum, acolo unde parlamentarii şi politicienii comunişti anunţau că RM se pregăteşte de unirea cu România. Sper că asemenea acte de politică naivă nu o să se mai repete sau măcar nu o să mai fie crezute de moldoveni.

Europa Liberă

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *