Opinii și Editoriale

Ce stie si nu spune Marian Lupu despre 7 aprilie?

Au trecut sase saptamani de cand Marian Lupu – ex-presedintele Parlamentului, unul dintre stalpii de temelie (si de imagine) ai PCRM – a „abandonat” randurile respectivei formatiuni. In „Declaratia” facuta in acea zi de miercuri, 10 iunie, Lupu a vorbit despre multe si marunte, numai despre un lucru nu a vorbit – a cui dintre comunisti a fost ideea de a da foc cladirilor Parlamentului si Presedintiei, pentru a-i invinui apoi de aceasta crima pe liberali. A lui Voronin? Tkaciuk? Papuc? Zubic? Lupu? Greceanai? Marian Lupu este singurul om din fosta echipa a lui Voronin care, cu siguranta, stie si acum ar putea spune acest lucru, dar tace. De ce tace?

Repet, in „declaratia de divort” facuta de Lupu pe 10 iunie se contin fel de fel de explicatii ambigue, dar nicio dezvaluire serioasa. Dimpotriva, citind „Declaratia”, ai senzatia ca e redactata atat de atent, incat sa nu se strecoare in ea nicio acuzatie de principiu la adresa PCRM. Nici dupa cateva saptamani de campanie electorala Lupu nu a spus vreun lucru serios ce i-ar deranja pe comunisti. Toate „mesajele” lui se reduc la un fel de retorica centrista spalacita, menita sa demonstreze ca el reprezinta un „centru politic” salvator, capabil „sa impace extremele”. Astfel, dupa ce ani lungi a fost unul dintre stalpii celui mai extremist partid politic, Lupu, brusc, peste noapte, trecand la PDM, s-a spalat de extremism si acum e numai bun sa „impace extremele”, sa „opreasca razboiul politic” si sa apere „interesul national”.

Dupa ce comunistii au transformat campania electorala pentru alegerile anticipate intr-un razboi sangeros si murdar contra Opozitiei si a Romaniei, folosind drept arma de lupta 7 aprilie, adevaratul interes national al RM este, astazi, dezvaluirea adevarului despre evenimentele din acea zi. Societatea nu-si va gasi linistea pana nu va fi spus tot adevarul despre 7 aprilie. Marian Lupu stie acest adevar, dar nu vrea (sau se teme?) sa-l spuna. Marian Lupu, cu certitudine, mai stie si alte lucruri.
Ca de exemplu: cine „l-a rapit” pe Cubreacov; care sunt proprietatile Familiei Voronin; cum si de ce au fost musamalizate rezultatele comisiei care s-a ocupat de averile lui Rosca; ce proprietati au grangurii PRCM; cum, de catre cine si la ordinul cui au fost inscenate toate provocarile la adresa Romaniei; cum, de catre cine si la ordinul cui au fost inscenate procesele politice ale caror protagonisti au fost „grupul de la primaria Chisinau” (Urecheanu, Sarban, Becciev s.a.), V. Pasat, bancherul ?urcanu, omul de afaceri Stati; cine a dat ordin de a-i deposeda de proprietati pe atatia oameni de afaceri, inclusiv pe oponentul sau politic Vlad Filat? Lupu nu poate sa nu stie ce-i cu resedinta prezidentiala de la Condrita care, se zice, s-a transformat din proprietate a statului in vila personala a Familiei Voronin…

Tacerea lui Lupu vizavi de aceste „pete albe” din istoria ultimilor opt ani a R. Moldova nu are darul sa ne convinga ca el a rupt-o sincer cu Familia Voronin. Dimpotriva. Devin tot mai intemeiate suspiciunile ca el a fost bagat in cursa electorala de catre comunisti pentru a diminua scorul electoral al Opozitiei, asigurandu-i astfel Familiei Voronin inca patru ani de domnie linistita. Acesta sa fie oare „interesul national” suprem al R. Moldova, despre care vorbeste Lupu?

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *