Chișinău

Ce ştie şi ce nu ştie primarul Dorin Chirtoacă despre noile coşuri de gunoi

Recent, cu mult fast, în faţa primăriei au fost instalate două coşuri de gunoi. Autorităţile anunţau că, dacă acestea vor trece testul salubrizării de două săptămâni, urmează a fi achiziţionate 400 de pubele pentru principalele străzi din Chişinău. Încercând să aflăm mai multe detalii, am fost lăsaţi în ceaţă. Direcţia generală locativ-comunală şi amenajare, precum şi Regia „Autosalubritate” au evitat subiectul pentru a nu oferi informaţii contradictorii, iar cel care monopolizează situaţia se încurcă în declaraţii.

Consilierul Oleg Cernei anunţa, în urmă cu trei săptămâni, că 400 de coşuri de culoare verde urmează a fi achiziţionate din România la preţul de 25 de euro fiecare. Tot atunci, Cernei spunea că 380 din cele 400 de coşuri vor fi cumpărate de Întreprinderea municipală „Autosalubritate”, întreprindere care funcţionează în componenţa Direcţiei generale locativ-comunale a municipiului Chişinău.

Nu se ştie care firmă din România a propus preţul de 25 de euro pentru un coş de gunoi. Mai mult decât atât, contactat de TIMPUL, directorul Regiei „Autosalubritate”, Tudor Maniv, a respins orice responsabilitate cu „eu nu mă ocup de această problemă. Direcţia generală locativ-comunală şi amenajare este responsabilă de achiziţionarea pubelelor”. Surpriză şi aici! Directorul adjunct al Direcţiei, Simion Roman, spune că „cel care se ocupă nemijlocit de această problemă este consilierul Oleg Cernei”. La întrebarea dacă Cernei coordonează această situaţie cu Direcţia, ni s-a răspuns „NU”.

Oleg Cernei: „Ne-au contactat mai multe companii…, deocamdată – una singură”

Potrivit lui Oleg Cernei, cele două coşuri, instalate de probă acum trei săptămâni, „se comportă normal, nu s-au aprins…”. Problema pare a fi alta. „Imediat după ce am instalat aceste două urne, mai multe companii s-au adresat la noi cu oferte. Au prezentat registrul, preţul etc. Aceste firme importă coşurile de gunoi şi cer un preţ dublu faţă de cel pe care l-am anunţat eu atunci – 25 euro pentru un coş. Ei cer 1100 de lei pentru o pubelă”, a explicat Cernei. Fiind întrebat câte firme şi-au depus oferta la primărie, Cernei a răspuns: „E vorba, de fapt, de o singură companie, deocamdată”. Bineînţeles, oficialul primăriei a refuzat să ne spună numele acesteia.

Cât priveşte numele companiei din România care ar fi propus preţul de 25 euro pentru un coş de gunoi, consilierul Cernei s-a făcut că plouă. „Sunt, de fapt, mai multe companii care au oferte pentru R. Moldova. Am discutat cu companii din mai multe oraşe, nu cu una anume. S-au adus aceste două exemplare şi am zis să le dăm în exploatare, mai întâi – ca să vedem avantajele şi dezavantajele”, ne-a spus Cernei.

Licitaţie pentru „a nu avea probleme”

„Noi am vrut, iniţial, să cumpărăm direct, dar acum, ca să nu avem probleme, şi pentru că sunt mai multe propuneri, probabil vom face o licitaţie. Primăria nu este Radio Baba. Când o să avem stabilite regulile de joc, o să vă dăm informaţii. Puneţi întrebări prea serioase înainte de Paşti!”, ne-a mai spus consilierul în ajunul sărbătorilor de Paşti.

Primarul Dorin Chirtoacă nu a fost de găsit la telefon pentru a ne oferi mai multe detalii privind acest caz.

P.S. Se vorbeşte că dl Cernei are o influenţă covârşitoare asupra primarului Dorin Chirtoacă. Chiar dacă nu ar fi aşa, totuna îi amintesc dlui Cernei că a ajuns, cum zice o vorbă veche, „mare sculă la prefectură” datorită orăşenilor care l-au votat şi care au dreptul, în orice moment, să afle cum sunt cheltuiţi banii publici. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *