Opinii și Editoriale

Ce ne facem, boieri mari?

Maine-seara, prin multe localitati va rasuna iarasi „Sculati, sculati, boieri mari…”. R. Moldova continua sa se lafaiasca in colinde mai bine de o jumatate de luna. In fiecare an – din cei 20 de „libertate” – scoatem bauturile si mancarurile in ajun de Craciunul pe nou si o tinem in sarbatori pana dupa Sfantul Vasile pe vechi, considerat si Anul Nou la crestinii ortodocsi. Din pacate, in ultimul timp, nu s-a vorbit aproape nimic despre necesitatea trecerii sarbatorilor religioase la stilul nou.

Pentru o parte dintre crestini tema este una dureroasa, dar ea nu poate ramane suspendata la nesfarsit. Multi au apreciat pozitiv decizia guvernului Filat de a declara 25 decembrie zi de odihna, cand toata Europa civilizata – si nu numai – sarbatoreste Craciunul. Nimeni dintre reprezentantii clerului nu s-a revoltat, deoarece stiu ca, in cazul R. Moldova, a ramane la stilul vechi religios inseamna a ramane in spatiul de influenta al Rusiei.

Important e ca in 2010 societatea noastra sa se spele de pacate in fata lui Iisus Hristos. Este necesar ca in discutiile la aceasta tema sa fie antrenate mai ales fetele bisericesti, inclusiv agresivul Cibric, preot care, la sigur, vrea sa-si vada „turma crestina” in Europa civilizata. Unii preoti spun ca chiar si IPS Vladimir ar vrea sa sustina o trecere pasnica spre normalitate in viata crestinilor basarabeni.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *