Internațional

Ce este Charlie Hebdo, una dintre cele mai cunoscute publicaţii din Franţa

După atentatele teroriste din 11 septembrie 2001, Charlie Hebdo s-a desolidarizat de anumite curente de extremă stânga care, dintr-un avânt antiamerican, nu i-au condamnat pe islamişti.

Săptămânalul satiric a mai fost victima unui incendiu provocat de o mână criminală în noiembrie 2011, în ziua în care ziarul a publicat un număr special în care publicaţia a fost redenumită „Charia hebdo”, făcând aluzie la legea islamică Şaria.

Franţa găzduieşte cea mai mare comunitate arabă din Europa. Legea franceză interzice statisticile pe criterii etnice, dar conform unor estimări din 2008, persoanele de origine magrebiană (din nordul Africii) reprezentau cel puţin 6,5% din populaţia Franţei în 2008.

Charlie Hebdo, un jurnal satiric şi social, fără publicitate, apare pe piaţa franceză în fiecare miercuri, potrivit enciclopediei online Wikipedia.

În paginile acestui săptămânal sunt publicate caricaturi, relatări, polemici şi glume. Folosind un ton ireverenţios şi nonconformist, Charlie Hebdo are o orientare profund antireligioasă şi de stânga, publicând articole despre extrema dreaptă, catolicism, islam, iudaism, cultură, politică etc.

Potrivit directorului publicaţiei, Stéphane Charbonnier, politica editorială a Charlie Hebdo reflectă "toate elementele pluralismului de stânga", chiar şi subiectele mai sensibil de abordat.

Publicaţia Charlie Hebdo a fost lansată în 1969 şi a avut o apariţie neîntreruptă până în 1981. Ulterior apariţia a fost suspendată, iar, în decembrie 1982, a mai apărut un număr al acesteia. În 1992, Charlie Hebdo a reînceput să apară cu regularitate, fiind editată de Stéphane Charbonnier, cunoscut sub numele de Charb, un renumit caricaturist şi jurnalist francez. Predecesorii acestuia au fost François Cavanna (în perioada 1969 – 1981) şi Philippe Val (din 1992 până în 2009).

Titlul publicaţiei provine de la numele unui personaj din benzile desenate "Peanuts", create de Charles M. Schulz.

Potrivit celor mai recente date de difuzare, din 2012, Charlie Hebdo are un tiraj de 45.000 de exemplare. Preţul publicaţiei este de 3 euro.

Charlie Hebdo are şi un site, www.charliehebdo.fr, care în prezent este însă nefuncţional.

Sediul publicaţiei satirice Charlie Hebdo din Paris a fost vizat miercuri de un atac cu arme automate, comis de persoane mascate.

Potrivit radioului Europe1, atacul s-a soldat cu cel puţin 12 morţi, dintre care doi poliţişti, şi zece răniţi. Parchetul din Paris anunţase anterior că sunt zece morţi, după ce Primăria din Paris afirmase iniţial că şase persoane au fost grav rănite.

Preşedintele francez, Francois Hollande, a calificat acest atac armat comis la sediul Charlie Hebdo drept "un atentat terorist" de o "excepţională barbarie".

Sediul ziarului satiric Charlie Hebdo din Paris a fost vizat de un atac cu arme automate, comis de persoane mascate şi soldat cu victime. Cel puţin 12 persoane, dintre care doi poliţişti, au fost ucise şi alte zece persoane au fost rănite, relatează postul Europe1 în pagina electronică.

sursa: zf.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *