Social

Ce aşteaptă tinerii de la viitorul loc de muncă?

Scopul acţiunii a fost de a-i informa pe tineri despre ofertele de muncă ale angajatorilor şi a le oferi posibilitatea să-şi prezinte CV-urile. La târg au fost prezente peste 70 de companii din municipiul Chişinău care au propus 2200 de oferte de muncă în diferite domenii – comerţ, industria prelucrătoare, transport şi comunicaţii, construcţii, sănătate şi asistenţă socială, activităţi financiare.

Potrivit vicedirectorului general al Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Raisa Dogaru, astfel de târguri sunt foarte utile nu doar pentru tineri, care află despre ofertele existente pe piaţa muncii, dar şi pentru angajatorii interesaţi să-şi completeze funcţiile vacante cu tineri specialişti.

 Vox populi:

„Îmi doresc un job bine plătit şi să am un cabinet aparte”

Ce aşteaptă tinerii de la viitorul loc de muncă? Am adresat această întrebare mai multor participanţi la Târgul locurilor de muncă organizat ieri la Teatrul de Operă şi Balet din Chişinău. Totodată, am dorit să aflăm cu ce salariu ar vrea să-şi înceapă cariera profesională absolvenţii instituţiilor de învăţământ superior şi în ce condiţii ar rămâne să muncească în R. Moldova după terminarea studiilor.

Petru Mardari, student, Colegiul de Construcţii din Chişinău



Aş vrea să găsesc un loc de muncă în domeniul construcţiilor. Pentru început, m-aş mulţumi cu un salariu de 4000 de lei. Sper să reuşesc să găsesc un asemenea job, în caz contrar sunt dispus să plec la muncă peste hotare.

Veronica Cârmanu, studentă, Facultatea Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, USM



Îmi doresc un job care să-mi permită să am o viaţă familială sănătoasă, să nu fiu nevoită să lucrez până noaptea târziu. Salariul de la care aş începe negocierile cu viitorii angajatori ar fi de la 5000 de lei în sus. În cazul în care eventualul loc de muncă nu mi-ar întruni aceste condiţii, aş alege să plec în străinătate.

Dina Moldovan, neangajată, 23 ani

Am absolvit Facultatea Urbanism şi Arhitectură şi sper să îmi găsesc un loc de muncă în domeniu, unde m-aş descurca pentru început şi cu un salariu nu foarte mare. Sper să găsesc un asemenea serviciu, ca să nu fiu nevoită să muncesc la negru prin alte ţări.

Constantin Pasat, neangajat, 21 de ani

M-am întors din armată şi caut un loc de paznic, cu un salariu de 2500 de lei, astfel ca să pot supravieţui în acest oraş unde toate preţurile sunt ridicate. Dar dacă aş avea şansa să părăsesc Moldova pentru un loc de muncă peste hotare, m-aş duce, nu aş sta deloc pe gânduri.

Mariana Chindea, studentă,Facultatea Psihologie



Îmi doresc un job bine plătit şi să am un cabinet aparte. Cred că în Republica Moldova voi găsi un serviciu, doar nu întâmplător se spune: „Cine caută – găseşte.”

Dumitru Guzun, student, Facultatea Ştiinţe Economice, USM



Mizez pe un salariu de minimum 5000 de lei, ce ar presupune muncă în oficiu, la calculator. Totuşi, dacă nu voi găsi în Moldova un asemenea loc de muncă, voi pleca neapărat într-o altă ţară.

Natalia Belousova, neangajată, 25 ani



Am absolvit Facultatea Business şi Administrare, ASEM, şi vreau să mă angajez la un job unde salariul minim să fie de 5000 de lei pe lună. Chiar dacă nu găsesc imediat ceea ce caut, nu voi renunţa la căutări pentru că nu-mi doresc să părăsesc ţara.

Vasile Volcov, neangajat, 21 ani

 

Am studii de tâmplar-dulgher, dar nu intenţionez să lucrez anume în acest domeniu. Caut un loc de muncă unde aş primi iniţial un salariu de 4000 de lei, pentru a mă putea întreţine.

Anastasia Furmanciuc, studentă, Facultatea Biologie şi Pedologie, USM



Îmi doresc un job cu un program flexibil şi cu un salariu normal. Cred că pentru o persoană cu studii superioare nu e dificil să-şi găsească un astfel de job în Moldova.

Sondaj de Ana-Maria Pancu, stagiară la TIMPUL

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *