Carte

Cartea „VINIL” de Igor Guzun „nu-i altceva decât o cronogeneză a spiritului său”

Sincer, simplu, profund şi fascinant

Alexandru Tănase, preşedintele Curţii Constituţionale:

„…de sub penița lui Igor Guzun, realitatea erupe, mai apoi se metaforizează, descompunându-se în imagini, detalii, impresii, emoții. Cel mai probabil, geneza metaforei coincide cu geneza omului. La fel este şi cu VINIL- ul lui Igor Guzun, care nu-i altceva decât o cronogeneză a spiritului său, ce scoate în evidenţă capacitatea de a percepe timpul, atât în dimensiunea sa de temporalitate, cât şi în cea mai tristă, de ireversibilitate.

Îmi vine greu să spun exact dacă VINIL-ul este rezultatul înţelepciunii, inspiraţiei sau al unui reflex intelectual care te face să reacționezi la realitățile idioate din jurul nostru, obligându-te să aşterni involuntar pe hârtie gânduri, impresii şi trăiri.

VINIL-ul lui Igor Guzun este o cămară întunecoasă, unde intri cu o lanternă în mână şi, indiferent încotro ai îndrepta lumina, vei găsi ceva sincer, simplu, profund şi fascinant. VINIL-ul fascinează prin magia metaforelor, deşi uşor atinse de patina tristeţii.

…este o carte scrisă „nu ca s-ajungă la minte, dar în primul rând ca s-ajungă la inimă”.

 Concis și nepretențios: „VINIL”

Vasile Gribincea al treilea an consecutiv olimpic la limba și literatura română. Iar în aceste zile, printre grijile legate de BAC și de admitere, a găsit TIMPUL necesar și pentru lecturi:

„VINIL” este o carte impregnată de nostalgia față de unele realități pe care cititorul mai tânăr se poate să nu le fi trăit, însă pe care are ocazia să le cunoască. Este o carte care se referă la un interval de timp mare, distanța dintre pozele de pe cele două coperte – una din copilărie și alta din anii de maturitate – fiind exprimată de acest emblematic.

„Ceata noastră a devenit chat-ul nostru”. Asemenea jocuri de cuvinte sunt caracteristice pentru o bună parte a textelor din „VINIL”, în care se simte mâna autorului din cartea „LA BLOG”, scrisă în 2014 de Igor Guzun împreună cu Sergiu Beznițchi. Asemenea exemple probează una dintre principalele calități ale scriiturii lui Igor Guzun – concizia: „ Nu mai stăm pe gânduri, stăm pe Facebook”, „Am uitat de Marea Revoluție și avem nevoie de o rezoluție mai mare”, „Înainte traiul era trai, acum era doar o încercare. To try. Și totuși, try-ască viața!”

Cartea este atât despre marile schimbări provocate de trecerea timpului, cât și despre adevărurile pe care trecerea timpului nu pare să le afecteze: relația dintre părinți și copii, relația dintre copii și bunici, relația cu propria persoană, relația om-carte.

Nepretențioase, textele lansează un dialog cu cititorul, căruia îi sunt puse la modul direct mai multe întrebări. În fine, „VINIL” oferă o imagine clară asupra felului de a scrie al lui Igor Guzun, pe care, după această lectură, nu prea ai șanse să-l confuzi cu altcineva.

Este, totodată, una dintre cărțile pe care aș putea să le recomand cuiva care vrea să aibă o imagine clară asupra Republicii Moldova. Ghiciți, în ce țară și-a făcut debutul internațional fotbalistul David Beckham?”

Cartea „VINIL” de Igor Guzun a fost lansată în decembrie 2015, o carte despre copii, dragoste și Moldova. Cartea include şi elogii exprimate de 12 personalităţi din ţară şi din străinătate.

TIMPUL.MD

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *