Ultima oră

Calendar ortodox 23 decembrie 2020. Ce sărbătorim astăzi

Calendar ortodox 23 decembrie 2020. Astăzi în calendarul creștin ordotox sunt pomeniți cei zece sfinți mucenici Teodul, Satornin, Evpor, Ghelasie, Evnichian, Zotic, Agatopus, Vasilide Evarest si Pompie, care au pătimit în anul 250 în insula Creta. La porunca împăratului Deciu, cei zece sfinți au suferit chinuri groaznice și au fost decapitați, pentru că nu au vrut să se închine idolilor, ci și-au păstrat credința în Dumnezeu vie până în ultima clipă a vieții.

Calendar ortodox 23 decembrie 2020. Ce sfinți sunt prăznuiți

Ce zece sfinți mucenici erau deosebit de credincioși, iar împăratul de la acea vreme i-a forțat să se convertească și să se închine la idoli. Deși se aflau în mare pericol, sfinții Teodul, Satornin, Evpor, Ghelasie, Evnichian, Zotic, Agatopus, Vasilide Evarest si Pompie nu au vrut cu niciun chip să renunțe la credința creștină și astfel au ajuns să sufere enorm și să fie decapitați la porunc împăratului Deciu.

Înainte de a li se lua viața, toți cei zece au rostit cu mare evlavie următoarea rugăciune:

“Iarta, Doamne, pe robii Tai si primeste varsarea sangelui nostru pentru noi, pentru rudeniile noastre si prieteni si pentru toata patria, ca sa scape din intunericul necunostintei si cu ochi curati sa vada buna credinta, sa Te cunoasca pe Tine, Lumina cea adevarata, O! Imparate vesnic”.

Un alt mare sfânt prăznuit astăzi este Sfântul Naum de Ohrida, fiind unul dintre ucenicii sfinților Chiril și Metodie. Acesta i-a ajutat pe cei doi sfinți în lucrarea lor misionară pe care au înreprins-o în Moravia Superioara, fiind alpturi de aceștia cu mare evlavie, răbdare și iubire de Dumnezeu. Sfântul Naum este unul dintre întemeietorii Școlii de Literatura din Pliska, unde a și lucrat între anii 886-893.

Moaștele sale sunt făcătoare de minuni chiar și în ziua de astăzi, iar mulțime de credincioși se perindă pe la acestea. Sfântul Naum face minuni în special pentru cei care duc boli grele, îndeosebi boli psihice și suferințe mari.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *