Cultură

Calendar ortodox 13 octombrie 2020. Sărbătoare înaintea Sfintei Cuvioase Parascheva

Calendar ortodox 13 octombrie 2020

Calendar ortodox 13 octombrie. Se sărbătorește aducerea moaștelor Sfântului Apostol Andrei la Iași. Tot în această zi sunt sărbătoriți și Sfinții Mucenici Carp, Papil, Agatodor și Agatonica.

Biserica Ortodoxă sărbătorește pe 13 octombrie și Aducerea moaștelor Sfântului Apostol Andrei la Iasi. În anul 1996 a fost adusă în Capitala Moldovei, racla cu capul Sfântului Apostol Andrei, de la Catedrala mitropolitană din Patras, Grecia.

Patriarhul Daniel, care la acea vreme era mitropolit, a propus BOR, data de 13 octombrie pentru pomenirea aducerii moaștelor Sfântului Apostol Andrei la Iași. Această sărbătoare apare în calendar cu cruce neagră, încă din anul 1997.

Capul Sfântului Apostol Andrei, cel întâi chemat și Ocrotitorul României, a fost adus pentru prima dată în țara noastră la Iași, în 1996, în data de 13 octombrie, şi în anul 2011, la 24 octombrie, prin grija Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. În 2018, în perioada 23-26 noiembrie, cu ocazia sfinţirii Catedralei Naţionale, a fost adusă cinstita mână a Sfântului Apostol Andrei de la Mitropolia din Patra, Grecia.

Cine a fost Sfântul Mucenic Carp

Sfântul Mucenic Carp a fost episcopul Tiatirei, iar Sfântul Papil a fost diaconul sau. Împreună au pătimit în locul nașterii lor, și anume cetatea Pergam, în vremea împăratului Decius și a proconsulului Valerius.

Cei doi au fost legați și târâți de cai, dar un inger al Domnului le-a vindecat rănile. Sfântul Carp a fost bătut atât de tare, încât tot trupul îi era o rană. Agatador era servitorul lui Carp, și pentru că și-a mărturisit credința, a fost și el suspus torturii.

Chiar și așa, în dureri crunte, el reușea să zâmbească, și spunea că face asta pentru că a văzut cerurile deschise și pe Domnul Iisus Hristos pe tron, înconjurat de heruvimi și serafimi.

Deși era suspus chinurilor, Sfântul Papil a vindecat un orb, minune care i-a făcut pe mulți să primească credința în Hristos.

Au fost aruncați la fiare, dar au ieșit nevătămați. Au fost puși într-un cuptor de foc, în flăcări a sărit și Agatonica, sora Sfântului Carp, însă, focul nu s-a atins de ei. După alte chinuri, au fost decapitați cu sabia.

Alți sfinți pomeniți pe 13 octombrie

Sfântul Mucenic Florentie
Sfântul Mucenic Dioscor

Sântul Nichita Patriciu, mărturisitorul
Sfântul Mucenic Veniamin, diaconul
Sfântul Mucenic Antigon
Sfânta Muceniță Hrisi

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *