Istorie

Calendar istoric. Pe 17 decembrie 1989 la Timişoara oamenii ieşeau în stradă, iar Ceauşescu a ordonat “liniştirea” lor cu GLOANŢE

În primele ore ale zilei de 17 decembrie 1989, Piaţa Operei din Timişoara a fost ocupată de manifestanţi, iar din balconul Operei s-au auzit îndemnuri la acţiune împotriva dictaturii comuniste. Au apărut primii lideri ai manifestanţilor şi s-a conturat un program de revendicări. Mulţimea a atacat clădirea Comitetului judeţean PCR.

După ora 11.00, din ordinul ministrului apărării naţionale, au fost blocate intersecţiile şi principalele căi de acces spre centrul oraşului. Se scanda "Jos Ceauşescu!", "Jos comunismul!" şi "Nu vă fie frică! Ceauşescu pică!".

În jurul orei 13.30, ministrul apărării naţionale a ordonat ca armata să intervină în forţă împotriva demonstranţilor timişoreni. O jumătate de oră mai târziu sediul Comitetului judeţean de partid era ocupat şi devastat de manifestanţi.

După ora 18.00 forţele de ordine au deschis focul şi s-au înregistrat numeroşi morţi şi răniţi. Acţiunile violente s-au extins: au fost atacate obiective militare de către persoane care nu aveau nicio legătură cu manifestaţiile.

În judeţul Timiş a fost decretată starea de necesitate. Noaptea au avut loc ciocniri violente în faţa Comitetului judeţean PCR. La Bucureşti a avut loc şedinţa extraordinară a Comitetului Politic Executiv al CC al PCR; a fost analizată situaţia de la Timişoara.

La ora 17.00, Nicolae Ceauşescu a convocat o teleconferinţă cu şefii Comitetelor judeţene PCR, la care au participat şi comandanţii de garnizoane militare.

NICOLAE CEAUŞESCU,

Teleconferinţă cu autorităţile, 17 decembrie 1989

Toate trupele primesc imediat muniţie de război. De front. Se somează. Oricine nu se supune, se socoteşte stare de necesitate şi se aplică legea.

Prin indicaţiile transmise se instituia de facto starea de necesitate pe teritoriul ţării. Ceauşescu cerea organelor de ordine să riposteze cu fermitate, folosindu-se împotriva demonstranţilor de armamentul din dotare.

1890: Este înființată, la București, "Liga pentru unitatea culturală a tuturor românilor", care va duce o bogată activitate culturală și politică pentru întărirea unității românilor din România și Transilvania. La începutul secolului al XX–lea activau în Liga: Take Ionescu, Octavian Goga, V.A.Urechia. În 1914 își schimbă titulatura în "Liga pentru unitatea politică a tuturor românilor". 

1903: La Kitty Hawk (SUA) a avut loc primul zbor cu un aparat mai greu decât aerul, realizat după planurile fraților Orville și Wilbur Wright. Durata zborului a fost de 12 secunde, timp în care a parcurs 37 de metri, la o înălțime de circa 10 metri.

1942: Al doilea război mondial: Guvernele britanic, american și sovietic au somat Germania să pună capăt măsurilor de exterminare a evreilor, sub amenințarea cu represalii; în acel moment, în urma aplicării „soluției finale” (adoptată la Conferința de la Wannsee din 20 ian. 1942), fuseseră ucise deja aproape două milioane de persoane .

1989: Timișoara. La ordinele lui Ceaușescu, se trage în manifestanți, din Piața Libertății până la Operă, în zona Podului Decebal, pe Calea Lipovei. Tab–urile blochează intrările în oraș, elicopterele efectuează zboruri de supraveghere.

1989: Dizolvarea oficială a poliției secrete est–germane (STASI).

Pe 17 decembrie s-au născut una dintre primele femei savant Émilie du Châtelet (1706) și Papa Francisc (1936).

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *