Opinii și Editoriale

Cale intoarsa nu exista

In acest an, tara noastra a tinut, fara sa vrea, cap de afis in mediile politice si de informare internationale, iesind intr-un mod neasteptat de spectaculos din conul de umbra in care o cantonase fosta guvernare comunista. Evenimentele din 7 aprilie, contrar intentiilor si asteptarilor celor care le-au provocat, au dat startul unei campanii de mediatizare a unui stat, de care se parea ca toata lumea uitase.

Cu siguranta, multi dintre cei care nu stiau nimic despre acest stat si-au pus in functiune motoarele de cautare pentru a-l localiza pe harta lumii. Altii, mai avizati, si-au reamintit de Moldova si au inceput sa o priveasca cu alti ochi si sa-i atribuie tot felul de etichete, gen „sandvici intre Ucraina si Romania”. Prin urmare, putem vorbi si de o campanie de redimensionare a brandului numit „Republica Moldova”.Unda de soc a evenimentelor din aprilie a intors lumea cu fata spre noi. Anume pe aceasta unda Alianta pentru Integrare Europeana (AIE) a venit la guvernare. Este un moment foarte prielnic si totul depinde de modul in care AIE va sti sa-l gestioneze in interesul general. De ce e prielnic acest moment? Pentru ca exista din partea cancelariilor occidentale o mare deschidere pentru problemele noastre si un grad sporit de disponibilitate pentru a fi ajutati.

Acum e mai usor sa penetrezi zone de interes pentru RM, pentru ca multe usi s-au deschis (si inca mai stau deschise, dar nu se stie pentru cat timp). De aceea, pentru moment, componenta externa a activitatii noului guvern are, cu certitudine, o importanta cruciala. Fara a subestima problemele reale de ordin intern, concentrarea eforturilor pe dimensiunea externa este prioritara, pentru ca se pot obtine beneficii nesperate. In primul rand, poate si trebuie sa fie consolidata in exterior aceasta noua fata, acest nou brand al statului nostru pentru a convinge si Europa si Statele Unite ale Americii ca procesele declansate in RM sunt ireversibile. Din momentul in care acest obiectiv va fi atins, cand statul nostru va fi perceput ca un subiect de drept international credibil si previzibil, nu vor intarzia sa apara si alte beneficii care vor acoperi nevoile interne.

Din primele sale actiuni, se poate deduce ca guvernul actioneaza prioritar anume pe aceasta directie. Recenta vizita la Bruxelles a premierului Vlad Filat si a sefului diplomatiei moldovenesti, Iurie Leanca, intrevederile si discutiile in cadrul Summitului CSI la Chisinau cu presedintele ucrainean, abordarea pragmatica a relatiei cu Rusia – toate acestea ne intaresc in convingerea ca RM poate sa-si consolideze pozitiile si sa avanseze rapid in procesul de integrare europeana. Intrebarea pe care si-o pune tot mai multa lume in ultima vreme este daca toate componentele Aliantei pentru Integrare Europeana sunt pe aceeasi lungime de unda si inteleg uriasa responsabilitate ce le revine pentru a valorifica la maximum aceasta situatie favorabila. Intrebarea respectiva este generata de anumite balbaieli si manifestari de interese inguste care transpar, pe ici pe colo, in cadrul AIE.

Cale intoarsa nu exista pentru niciunul din partidele din actuala coalitie de guvernamant, precum nu exista nici sanse pentru comunisti de a reveni la guvernare, cu toate stradaniile lor. Tocmai de aceea, cred, astazi interesul national al RM nu rezida atat, poate, in alegerea sau nealegerea sefului statului, sau daca vor fi ori ba alegeri anticipate. Interesul national consta in demontarea, surub cu surub, a piramidei faraonice construite de Voronin si in refacerea functionalitatii institutiilor democratice. In caz contrar, dupa eventualele alegeri anticipate, va trebui sa luam de la capat democratia – dar cu alti actori si cu alte metode.

Nicolae Rosioru,
Paris

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *