Timpul Local

Bucureştiu şi Chişinăul îşi recunosc reciproc diplomele de studii

„Este un document foarte important”, declară ministrul Educaţiei Leonid Bujor, care precizează că la modul practic asta înseamnă recunoaşterea tuturor diplomelor, atât a celor preuniversitare, cât şi celor postuniversitare, iar notele nu vor mai trebuie reevaluate. O declaraţie similară despre importanţa documentului a făcut recent şi ministrul român Daniel Funeriu, care a adăugat că el optează pentru un sistem on-line de echivalare a diplomelor.

Potrivit lui Bujor, amendarea Protocolului cu România este un prim pas în acest domeniu, care trebuie să fie urmat de documente similare cu alte state. La moment R. Moldova are semnate acorduri bilaterale de recunoaştere a diplomelor cu Bulgaria, Ucraina, Rusia şi România. Acordul cu Bucureştiul a fost semnat la 20 iunie 1998, la Chişinău, de către miniştrii de atunci Anatol Grimalschi şi Andrei Marga.
În februarie 2009, ministra de la Bucureşti Ecaterina Andronescu a cerut suspendarea acordului cu R. Moldova privind recunoaşterea reciprocă a diplomelor pe motiv că România riscă să fie sancţionată de Uniunea Europeană pentru că acceptă diplome dintr-o ţară care nu are un învăţământ potrivit cu normele Uniunii. Ministra a fost acţionată în judecată de românii care şi-au făcut facultatea şi doctoratul în Moldova pentru că nu le-a recunoscut diplomele. Potrivit Bucureştiului, după intrarea României în UE, România şi-a schimbat procedurile de recunoaştere a studiilor. Iată de ce este nevoie de amendarea acestui acord.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *