Sănătate

Bolnavi şi săraci, moldovenii îşi pun speranţele în punga îngustă şi pustie a statului

Bolnavii din RM, care necesită tratament costisitor peste hotare, dar care nu au banii necesari pentru intervenţiile scumpe, sunt lăsaţi în voia sorţii fără nicio speranţă. Statul nu-i poate ajuta pentru că este sărac, iar bugetul prevăzut de Ministerul Sănătăţii (MS) în acest scop este unul aproape mizer – un milion opt sute de mii de lei. Aceşti bani ar trebui să fie suficienţi pentru persoanele care se înscriu pe lista unei comisii, special create în cadrul ministerului, care decide cine să plece peste hotare la tratament costisitor. Dar apare o problemă. Dacă eşti sărac lipit pământului şi nu ai mai mult de jumătate din suma necesară, statul nu te poate ajuta cu nimic.

Eugen Brad încă mai speră la o şansă

Pentru mulţi suferinzi de maladii complicate, care nu se tratează în ţara noastră, singura speranţă este ajutorul oamenilor cu suflet mare. Campaniile, realizate de cele mai multe ori cu ajutorul mass-media, nu pot însă să le asigure tuturor şansa de a se trata într-o ţară unde sunt posibile intervenţiile chirurgicale complicate sau alte servicii medicale, inexistente în ţara noastră. Un exemplu este şi cazul tânărului Eugen Brad, despre care TIMPUL a mai scris, care este diagnosticat cu o maladie rară şi înfricoşătoare – epidermoliza buloasă. În RM sunt aproximativ 20 de astfel de persoane care suferă zilnic un adevărat calvar – pielea se subţiază atât de mult încât pare o pânză de păianjen, iar din acest motiv apar numeroase erupţii ale pielii. Cel mai rău este că boala poate genera în cancer. „Mucoasa gurii este deteriorată, dinţii aproape că nu-i mai am. Sunt chinuit şi de vărsături de sânge, tălpile picioarelor sunt slab dezvoltate, iar un picior s-a scurtat cu timpul, degetele s-au contractat. De la răni, mi se îngustează nasul şi îmi este greu să respir”, ne povestea acum patru luni Eugen. Pentru că are nevoie de o îngrijire specială şi pentru că îşi doreşte o intervenţie chirurgicală care să stopeze agravarea malformaţiilor la nivelul esofagului, Eugen a apelat la ajutorul presei. În câteva luni a adunat 12 mii de euro, dar mai are nevoie de încă opt mii pentru a pleca la o clinică din Germania, fiind aşteptat de medicii de acolo.

Eugen spune că statul nu l-a ajutat nici măcar cu pansamente bune care să nu-i rupă pielea la înlăturare, nemaivorbind de un ajutor material pentru tratament. „Suntem lăsaţi în voia sorţii. Cu ceva timp în urmă am depus dosarul la Comisia de selectare a pacienţilor pentru tratament costisitor, dar încă nu am primit niciun rezultat. Timpul nu-mi dă răgaz să mai aştept”.

Dacă tu nu ai bani, nici statul nu are

… Dar comisia are regulile ei. Din cauza bugetului modest, puţini bolnavi beneficiază de suportul statului pentru a pleca peste hotare. Iar dacă un spital privat din RM deţine echipamentul necesar pentru soluţionarea unei probleme de sănătate, atunci specialiştii din ţară îşi unesc eforturile pentru a trata bolnavii fără a-i trimite în străinătate.

Preşedintele Comisiei de selectare a pacienţilor pentru tratament costisitor, care este şi viceministru al Sănătăţii, Viorel Soltan, ne-a spus că anul trecut în lista de aşteptare se aflau 120 de persoane. Dintre acestea, 22 au reuşit să obţină bani din contul special prevăzut pentru asemenea situaţii. Niciuna din aceste persoane nu a beneficiat de mai mult de 20% din suma de care aveau nevoie pentru tratament sau diagnosticare. „Nu putem niciodată să acoperim suma totală. Oferim numai un anumit procent, relativ mic. De regulă, 20% din suma solicitată. Cealaltă parte din sumă trebuie să fie acoperită de către beneficiari. Dacă intervenţia va costa 50 de mii de dolari, putem să-i oferim solicitantului nu mai mult de 10 mii, dacă e de 1.000 de dolari, atunci putem să-i oferim două sau trei sute”. Dacă solicitantul nu are restul banilor, comisia nu-i va examina dosarul. Viorel Soltan precizează că membrii comisiei examinează în primul rând dosarele copiilor, potrivit ordinului nr. 92 din 9 aprilie 2009 cu privire la modul de selectare a pacienţilor.

Destinaţii de tratament – Ucraina, Belarus, Israel

Deşi în bugetul MS nu sunt suficienţi bani pentru cei care au nevoie de susţinerea statului, Viorel Soltan susţine că aceasta este varianta optimă. „Ne costă mai ieftin să avem un buget anual prevăzut pentru asemenea cazuri, decât să dezvoltăm anumite servicii aici. Există intervenţii pe care în RM nu poţi nici să le dezvolţi. Ne referim la cazurile foarte rare, pentru care există clinici specializate peste hotare. Noi nu avem bani pentru un echipament sofisticat. Ţara noastră are o populaţie relativ mică, iar randamentul de muncă ar fi utilizat la 30-40%, nu mai mult”. De regulă, pacienţii care sunt trimişi la tratament peste hotare ajung în Ucraina, Rusia, Belarus sau Israel. „Operaţiile pe cord se fac la Kiev, cei care au nevoie de transplant merg în Belarus, uneori la Moscova, în Germania sau Israel”, ne-a mai comunicat Soltan.

Lucrătorii medicali, scutiţi de a sta în rând

De ajutorul statului pot beneficia doar persoanele asigurate medical, care au indicaţii pentru tratament costisitor. Există şi categorii care pot beneficia de ajutor şi în afara listei: personalul medical, participanţii la lichidarea consecinţelor avariei de la Cernobîl, invalizii şi participanţii la conflictele militare din Afganistan şi Transnistria, mamele care au mai mult de trei copii, persoanele de vârstă aptă de muncă şi persoanele cu evoluţia agresivă a bolii. Sunt scutiţi de a aştepta rândul şi unii pacienţi, cu vârsta de până la 55 de ani, care suferă de hepatita virală C şi necesită tratament antiviral, dar care au contractat maladia în timpul obligaţiunilor de serviciu şi au forme acute grave. Beneficiază de aceleaşi înlesniri şi persoanele detectate cu hepatite virale B, care, de asemenea, întrunesc mai multe condiţii şi prevederi.
Şi pacienţii care suferă de maladii oncologice pot solicita ajutor din partea statului, fără a fi obligaţi să stea la coadă. Criteriile de eligibilitate sunt următoarele: diagnosticul să fie confirmat, speranţa de viaţă să nu fie mai puţin de trei ani de la încadrarea în tratament, iar starea generală trebuie să fie satisfăcătoare. Necesară este şi lipsa patologiilor concomitente şi a bolilor psihice. În categoria celor eligibili, în afara listei de aşteptare sunt şi persoanele care necesită artroplastie şi intervenţii chirurgicale pe cord.

Pentru a fi inclus în listele de aşteptare este necesară prezentarea mai multor acte: o copie a buletinului de identitate, copia poliţei de asigurare medicală şi, cel mai important, concluzia unui specialist care va stabili dacă starea de sănătate este una mai gravă, dacă problema nu poate fi soluţionată la noi şi, în final, o recomandare pentru tratament peste hotare.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *