Actualitate

Biden l-a avertizat pe Zelenskiy despre „posibilitatea reală” ca Rusia să invadeze Ucraina luna viitoare

Cu toate acestea, Kremlinul a adăugat că dialogul este încă posibil.

Biden i-a spus președintelui ucrainean Volodimir Zelenskiy, într-un apel telefonic de joi „că există o posibilitate clară ca rușii să invadeze Ucraina în februarie”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, Emily Horne .

SUA și Alianța Occidentală au respins ferm miercuri orice concesii privind principalele cereri ale Moscovei, refuzând să interzică definitiv Ucrainei aderarea la NATO și declarând că desfășurarea de trupe și echipamente militare aliate în Europa de Est nu este negociabilă. Toți ochii sunt acum ațintiți asupra președintelui Vladimir Putin, care va decide cum va reacționa Rusia pe fondul temerilor că Europa ar putea fi din nou scufundată în război.

Ministrul de externe Serghei Lavrov a spus că răspunsul SUA conține câteva elemente care ar putea duce la „începerea unei discuții serioase pe probleme secundare”, dar a subliniat că „documentul nu conține niciun răspuns pozitiv cu privire la problema principală”. Cerințele cheie de la Moscova sunt ca NATO să nu se extindă și ca să se abțină de la desfășurarea de arme care ar putea amenința Rusia, transmite euronews.com.

În propunerile oficiale emise în decembrie, Rusia a cerut garanții ca NATO să-și oprească expansiunea spre est, să excludă aderarea Ucrainei și a altor foste țări sovietice și să anuleze desfășurările sale militare în Europa Centrală și de Est.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *