Politică

Băsescu, înainte de a pleca la Summitul NATO: R.Moldova să fie introdusă pe lista iniţiativei de consolidare a capacităţilor de apărare

Şeful statului vecin a precizat că nu se mai poate evita sublinierea importanţei strategice a Mării Negre, mai ales dacă privim nu numai prin prisma cercului de foc din jurul Mării Negre creat de conflictele îngheţate, toate controlate de la Moscova: Nagorno-Karabah, Osetia, Abhazia, Transnistria şi acum Ucraina.

”Este clar că Marea Neagră este înconjurată de un cerc, de un brâu de conflicte îngheţate care, toate, pot fi acţionate pe rând sau toate odată de la un singur buton, şi anume de la Moscova. Deci acest lucru generează, în opinia noastră, obligaţia statelor membre NATO de a lua notă de importanţa Mării Negre. Dacă vă aduceţi aminte, cu eforturi foarte mari noi am reuşit să introducem acest concept cu ocazia Summit-ului de la Bucureşti din 2008. Dar am vrea ca el să fie reconfirmat şi materializat prin reafirmarea acestui lucru în documentele Summit-ului” NATO, a afirmat Traian Băsescu.

Oficialul de la București a precizat că introducerea R. Moldova pe lista beneficiarilor iniţiativei de consolidare a capacităţilor de apărare nu înseamnă că Republica Moldova intră în NATO, dar, împreună cu Armata Republicii Moldova, state membre NATO pot face exerciţii comune de apărare, exerciţii de intervenţie în caz de calamităţi, de cutremure, de inundaţii de mari proporţii sau exerciţii militare pentru creşterea capacităţii de apărare a Republicii Moldova.

”Sigur, noi ne dorim să fie introdusă. Dacă vor accepta la un moment dat autorităţile din Republica Moldova ca astfel de exerciţii să se desfăşoare, va fi foarte bine”, a mai spus Băsescu.

sursa: gandul.info

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *