Economie

Avem mii de şomeri, dar şi deficit pe piaţa muncii

Dacă sunteţi şomer, trebuie să ştiţi că anul acesta va creşte numărul locurilor de muncă, dar nesemnificativ. Mai mult de jumătate dintre acestea vor fi în industria de prelucrare, agricultură, comerţ, construcţii, transporturi şi comunicaţii. Potrivit unui raport realizat de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), în ultimii doi ani, presiunea pe piaţa muncii a crescut considerabil. Dacă în 2008, în medie, erau 33 de şomeri la zece locuri vacante, în 2010 numărul lor s-a triplat.

Cu toate acestea, raportul arată că mai mulţi agenţi economici s-au confruntat anul trecut cu un anumit deficit al forţei de muncă, în special în sectorul industriei de prelucrare. Şeful Direcţiei planificare, evaluare şi sinteză de la ANOFM, Vasile Costea, spune că acest fenomen se datorează discrepanţei dintre cerere şi ofertă, întrucât mai bine de jumătate din numărul de locuri vacante sunt în capitală şi în centrele raionale, în timp ce peste 60 la sută din şomeri se află în mediul rural. „Mulţi dintre cei care caută un loc de muncă nu sunt de acord cu salariul oferit, mai ales tinerii specialişti, înalt calificaţi. Doar că, la moment, cererea pe piaţa muncii pentru persoanele calificate nu depăşeşte 25%, în timp ce restul angajatorilor solicită muncitori necalificaţi. Pe de altă parte, cei care angajează specialişti caută persoane cu experienţă şi nu acceptă tineri care abia au absolvit instituţiile de învăţământ şi au ajuns şomeri. Acest deficit apare pentru că sunt mai multe locuri de muncă în zonele urbane, dar majoritatea şomerilor sunt înregistraţi în zonele rurale”, conchide Vasile Costea. El recomandă tinerilor care doresc să îmbrăţişeze o meserie să ţină cont de ofertele de pe piaţa muncii, pentru a se asigura că în viitor vor putea munci conform calificării. Astfel, potrivit Agenţiei, cele mai solicitate profesii pentru persoanele înalt calificate în anul 2010 au fost: medicii, asistentele medicale şi asistenţii sociali, agenţii de asigurare, managerii, electricienii, inginerii şi învăţătorii, iar pentru cei slab calificaţi au fost: cusătoreasă, vânzător, lăcătuş, conducător auto, electrician şi bucătar-cofetar.

Potrivit experţilor, datorită evoluţiei economiei naţionale preconizate pentru 2011, o eventuală ameliorare a situaţiei pe piaţa muncii nu se aşteaptă nici anul curent. Actualmente, în republică sunt înregistrate 1.513 locuri de muncă vacante (dintre care aproape jumătate în capitală) şi peste 63,7 mii de şomeri.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *