Timpul Local

Audierile comisarilor europeni la PE

Noua Comisie Europeana risca sa iasa slabita din „examenele” sustinute de membrii ei in fata eurodeputatilor, care se transforma in confruntari politice si expun punctele slabe ale mai multor candidati, relateaza AFP.

Inceputa luni, audierea celor 26 de candidati s-a dovedit dificila pentru multi dintre ei. In 2004, PE a incercat sa-si afirme puterea respingandu-l pe italianul Rocco Buttiglione, din cauza unor declaratii homofobe. „A mai evoluat astazi, politizand procesul”, a spus un oficial european.

De fapt, pactul tacit de neagresiune intre fortele politice din PE pentru menajarea celor 12 comisari desemnati conservatori, opt liberali si sase socialisti, a fost compromis de-a lungul examinarilor.
„Cativa comisari desemnati – ca spaniolul Joaquin Almunia (concurenta) si francezul Michel Barnier (piata interna) – au avut prezentari excelente”, recunoaste austriacul Hannes Swoboda, vicepresedintele grupului socialist, adaugand insa ca „altii au esuat”.

Conservatoarea bulgara Rumiana Jeleva (asistenta umanitara) este intr-o pozitie deosebit de precara, fiind acuzata de omisiuni in declaratiile sale de intentii financiare. Deputatii l-au somat pe Barroso si serviciile juridice ale PE sa clarifice acuzatiile de nereguli financiare pana luni seara. Insa Jeleva, ministru de externe al Bulgariei, este considerata si incompetenta, dupa ce si-a exprimat dorinta de a negocia cu „talibanii moderati” sau de a se duce in Somalia, ceea ce, pentru multi, arata o necunoastere a riscurilor de pe teren.

In schimb, dreapta, care denunta „o vanatoare de vrajitoare”, a promis ca il va ataca luni pe candidatul de stanga slovac, Maros Sefcovic. Ea ii reproseaza declaratii antirome. Si alti candidati pun probleme: socialistii si conservatorii s-au declarat dezamagiti de audierea liberalului finlandez Olli Rehn (economie si afaceri monetare), din cauza lipsei sale de viziune. El ar putea ajunge din nou in fata alesilor. Aceeasi soarta ar putea sa o aiba lituanianul Algirdas Semeta (fiscalitate si lupta antifrauda). Prestatia sa a fost considerata insuficienta de catre socialisti si liberali. Cu privire la Catherine Ashton, sefa diplomatiei UE, ea a primit luni o sustinere lipsita de entuziasm, dupa ce a dat raspunsuri vagi pe marile teme ale momentului.

„Criteriile pentru aprobarea CE sunt clare: competenta, probitate si aptitudini in materie de comunicare. Statele europene ar fi trebuit sa propuna candidati capabili sa raspunda acestor criterii. Iar Barroso trebuie sa se intrebe daca are intr-adevar o echipa buna”, spune liberalul britanic Andrew Duff. Jean-Dominique Giuliani, din fundatia Robert Schuman, crede ca „statele si CE nu au tras toate consecintele din practica audierilor: in particular, numirea unor mari responsabili politici” la Bruxelles.

NewsIn

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *