Opinii și Editoriale

Au innebunit salcmii in vama

(Despre ghinionul sau sansa Opozitiei din RM, ramasa singura in fata declaratiei lui Traian Basescu)

Am ajuns in vama de la Sculeni in amurg: un miros imbatator de floare de salcam plutea peste linistea de mormant ce domnea aici. Dupa introducerea de catre RM a vizelor pentru cetatenii romani, au disparut forfota si cozile de alte dati. Nu mai vezi TIR-urile cu marfuri, dovada ca criza economica mondiala a trecut, totusi, Prutul si s-a sincronizat perfect cu criza politica din relatiile dintre Romania si RM.

Ghinion sau sansa?
Faptul ca profunda criza politica din RM a coincis cu criza economica mondiala pune actuala Opozitie politica intr-o situatie putin spus dificila… In comentariul sau de vineri din TIMPUL despre cele „zece argumente impotriva alegerilor repetate”, Dan Dungaciu, referindu-se la „majoritatea politicienilor Opozitiei care sunt tineri si/sau aflati la inceputul carierei politice” afirma ca „ghinionul lor enorm – sau sansa lor! – este ca tocmai acum sunt pusi in fata unei dileme – morala versus pragmatism -, care le va marca, ulterior, toata cariera politica, atata cata va mai fi”. Ce este, asadar, situatia de a alege intre morala si pragmatism: o sansa sau un ghinion al Opozitiei? Dungaciu nu raspunde direct la aceasta intrebare, dar sugereaza: „Repetarea sau nu a alegerilor devine astazi testul major al unei noi generatii de politicieni din stanga Prutului. Iar unii dintre ei risca sa moara politic chiar inainte de a se naste…”.

Opozitia pe timp de criza
Se pare ca nu numai Opozitia, dar si Puterea s-a impacat cu gandul inevitabilitatii alegerilor anticipate, numai ca ele se afla in situatii diferite. Desi in exterior guvernarea de la Chisinau si-a sifonat serios imaginea, in interior comunistii controleaza totul pe verticala si pe orizontala si nu sunt semne convingatoare ca ar fi pierdut din popularitate in fata electoratului lor din cauza evenimentelor din 6-7 aprilie. Alta e situatia Opozitiei: daca in exterior a reusit sa anunte nasterea sa si sa puna pe agenda organismelor europene problema lipsei democratiei in RM, in interior, in lipsa accesului la mass-media controlata de regim, Opozitia n-a reusit sa-si „recruteze” noi simpatizanti; ceea ce se pare ca a reusit cu adevarat e ca si-a fidelizat electoratul, devenind astfel „ostaticul” lui. Drept urmare, astazi agenda Opozitiei e dictata nu atat de logica procesului politic („pragmatism”), cat de emotiile electoratului, care judeca moral, nu pragmatic. Anume aceasta judecata morala a si „devenit astazi testul major” al noii generatii de politicieni din stanga Prutului, care, vorba lui Dungaciu, „risca sa moara chiar inainte de a se naste”. Se pare ca, totusi, zarurile au fost aruncate, si ca o noua generatie de politicieni… risca sa se nasca, insa…
 

Alti nori negri la orizont…
…insa dupa ce depaseste cu succes aceasta dilema (morala sau pragmatismul), alti nori negri se ridica la orizontul spre care ea tinteste. Vorba e despre resursele ei mediatice: nu exista, deocamdata, nicio speranta ca Opozitia va obtine acces la presa controlata de regim. Aceasta pe de o parte. Pe de alta, Opozitia nu va avea acces nici la presa independenta, din simplul motiv ca aceasta are toate „sansele” de a nu mai exista. Fiind si ea „sub vremi”, presa libera este prima care va suporta efectele crizei economice mondiale. In situatia cand piata publicitatii din RM se afla sub controlul draconic al regimului, iar cea care nu e controlata intra intr-un regim de austeritate, sansele de supravietuire ale presei independente devin tot mai iluzorii. In acest context e necesara o precizare.
 

Crizele si presa independenta
De ani de zile, propaganda regimului acuza presa libera ca ar fi platita de Romania. Aceste acuzatii au curs garla si in anul curent. Cititorii, opinia publica in general, trebuie sa stie ca acuzatiile lui Voronin si ale mercenarilor sai mediatici cum ca, chipurile, in campania electorala din acest an presa independenta a functionat pe bani romanesti este o minciuna crasa. Adevarul e ca in 2009 presa anticomunista din RM nu a primit niciun leut din Romania. E un adevar usor verificabil. Alt adevar e ca nu exista nicio certitudine ca aceasta presa va beneficia de vreun leut romanesc in perioada urmatoare. Romania are propria agenda politica, diferita de a cea a Opozitiei si a presei libere din R. Moldova: la finele lui 2009 se da marea batalie pentru scaunul domnesc de la Cotroceni. S-ar putea ca la Bucuresti sa existe niste calcule pragmatice, care ar scoate RM din raza de preocupari si interese imediate ale Cotrocenilor: marea majoritate a voturilor romanilor de peste hotare nu se afla in RM, ci in Italia si Spania, iar aceasta ar putea sa conduca la sistarea proiectelor cu RM, presa ramanand si fara acel sprijin financiar minim de care a beneficiat in anii trecuti. Daca la reducerea volumului de publicitate, ca efect al crizei, se mai adauga, oximoronic vorbind, si… lipsa acestui sprijin minim financiar din Romania, este limpede ca presa libera din RM nu prea are variante reale de supravietuire. Nu cred ca, in situatia creata, guvernarea va gasi de cuviinta sa sprijine cumva presa „antistatala, vanduta Romaniei”. Fara aceasta presa insa nu numai cititorii vor fi lipsiti de informatie de alternativa, ci si Opozitia va fi lipsita de tribuna. Anume la aceasta ma refeream mai sus, cand vorbeam despre norii negri care se ridica la orizonturile spre care tinteste Opozitia.

Cui convine declaratia lui Basescu
In acest context mi se pare cu totul… neclara ultima declaratie a presedintelui Romaniei Traian Basescu facuta vineri la Piatra-Neamt. Citez: „…cine isi poate imagina ca un sef al statului roman va semna un tratat prin care sa consfinteasca Pactul Ribbentrop-Molotov? Numai o minte care nu intelege ce inseamna responsabilitatea sefului statului roman. Aici as vrea sa fim foarte clari: Romania are in istoria sa recunoasterea frontierelor fostei Uniuni Sovietice. RM este mostenitoare a parte din aceasta frontiera. In conditiile acestea, consideram inutila semnarea unui tratat de frontiera care sa faca din seful statului roman un partener al lui Ribbentrop si al lui Molotov”. Revenirea la subiectul sensibil al frontierei dintre RM si Romania, in termenii utilizati de Basescu, va infuria si mai mult guvernarea comunista de la Chisinau si, drept raspuns, atacurile si presiunile asupra presei libere (dar si a Opozitiei) vor deveni si mai neortodoxe, si mai furibunde. Aceasta ar fi una dintre consecintele declaratiei lui Basescu.
 

A doua ar fi – oricat ar parea de paradoxal!- marea bucurie a comunistilor de la Chisinau si a rusilor de la Moscova. Dupa o asemenea declaratie, lui Voronin ii va fi nespus de usor sa demonstreze „implicarea” Romaniei in evenimentele din 6-7 aprilie si in general „in treburile interne” ale RM!
 

E firesc, deci, sa ne intrebam: care a fost scopul respectivei declaratii, ce va urma dupa ea si ce a urmarit ea? Sa faca si mai insuportabila viata romanilor basarabeni care nu-i accepta pe comunisti, a politicienilor din Opozitie si a jurnalistilor independenti de orientare proromaneasca, mereu batuti si ostracizati pentru ca „sunt vanduti Romaniei”? Sunt constient ca intrebarea care urmeaza ar putea sa-i supere pe unii „romani totali” romantici din RM, dar si pe unii oficiali de la Bucuresti*, dar sunt obligat sa (ma) intreb: de ce Basescu face asemenea declaratii in situatia in care stie ca nu va urma nicio actiune concreta din partea Romaniei si ca lovitura comunistilor nu se va lasa asteptata, iar cei loviti vor fi tot romanii din RM? Cum si cu ce sa ne aparam? Daca Romania ar avea la Chisinau o televiziune cum e NIT, declaratia lui Basescu nu ne-ar deranja deloc, fiindca am avea si noi, cum au rusii la Chisinau, o tribuna de la care sa polemizam cu ei… Noi nu avem asa ceva: avem un post de radio „Vocea Basarabiei” care abia mai sufla si cateva ziare, si ele pe cale de disparitie…
 

Lapte in pasat pentru gagauzii rusofili…
Declaratia lui T. Basescu vine ca o adevarata ploita racoritoare peste sufletele gagauzilor, arse de seceta separatista ruseasca. Precum a informat publicatia noastra (vezi stirea din nr. de vineri, semnata de P. Paduraru), Adunarea Populara a autonomiei gagauze este pe cale sa declanseze un conflict interetnic de proportii, tensionand si mai grav situatia din RM. Legislativul gagauz urmeaza sa adopte o declaratie catre conducerea RM, in care solicita schimbarea neconditionata in scolile din autonomie a cursurilor de limba romana si istoria romanilor in cele de limba si istorie „moldoveneasca”. Este clar ca declaratia lui Basescu a cazut ca laptele in pasat peste mintile (rusesti) infierbantate de la Comrat.
 

* P.S. In Basarabia exista o mare confuzie in capetele oamenilor: se confunda poporul roman cu clasa politica romaneasca, adica se crede in mod fatalmente gresit ca clasa politica romaneasca e de aceeasi natie cu poporul roman. Devine tot mai clar ca politicienii romani, cu mici exceptii, desi vorbesc romaneste, nu au nimic in comun cu necazurile, nevoile si aspiratiile romanilor de acasa si de pretutindeni…

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *